Del 16 al 27 de maig se celebra la 21a edició del DocsBarcelona, el festival de cinema documental de Barcelona, on es projectaran un total de 41 documentals de més de 30 països diferents, mantenint sempre una forta presència catalana. 

El DocsBarcelona representa una finestra oberta en l’actualitat global, on hi són presents tant els retrats a les figures més importants d’enguany, com realitats socials diferents al llarg del planeta o els conflictes tant bèl·lics com polítics latents avui en dia. Entre la llarga llista de treballs que s’hi presentaran hem volgut fer-ne un petit recull. 

Eugenio

El treball dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira és un retrat del mític humorista que, sempre vestit de negre i amb un whisky a la mà, ha marcat la memòria de vàries generacions. El documental vol presentar un Eugenio fora dels escenaris, despullat de l’etiqueta d’humorista arran de la profunda tristesa que sentí amb la mort de la seva dona. Vint anys després de la mort d'Eugeni Jofra Bofarull, familiars i amics ens presenten la cara més desconeguda de l’humorista. Es podrà veure el 19 i el 25 de maig a l’auditori del CCCB

Petitet

El gitano català Petitet, fill d’artistes, pateix una malaltia crònica que li provoca debilitat muscular. Tot i així, amb més de cinquanta anys, persegueix el somni de portar la rumba catalana als escenaris del Gran Teatre del Liceu, promesa que va fer a la seva mare abans de morir. El somni es du a terme en crear una banda de músics gitanos que toquen mà a mà amb l’orquestra simfònica del Liceu. El film de Carles Bosch mostra la gran lluita de Petitet per fer realitat aquest gran somni malgrat tots els entrebancs i la seva greu malaltia. Petitet és el film inaugural del DocsBarcelona, que comença el dia 16 i es podrà veure el 25 i 26 de maig a la sala Aribau Club.

Voces de Guerrilla

Viatjarem fins a Colòmbia amb l’holandès Sjoerd van Grootheest per presenciar l’abandonament de les armes per part dels rebels després de la signatura de l’Acord de Pau entre el govern i les FARC-EP. El film mostra la recerca d’un nou camí allunyat de la violència per part dels excombatents que són discriminats pel govern colombià, coneixent les experiències durant la guerra i les raons que van tenir per unir-se a la guerrilla. Un cop arribada la pau, mostren les seves visions de futur dins de la societat. El documental es projectarà els 25 i 26 de maig al teatre del CCCB

Silvana

Les sueques Mika Gustafson, Olivia Kastebring i Christina Tsiobanelis es van conèixer estudiant cinema, i presenten el seu primer llargmetratge al festival el 25 i 26 de maig a l’Aribau Club. 

Silvana és una rapperamb lletres intransigents contra tota mena d’opressió. És activista i icona de la comunitat queera Escandinàvia, i es defineix com a lesbiana, feminista i antiracista. El documental és un viatge a través dels primers anys de la carrera de l’artista fins arribar al seu èxit actual. Quan la seva carrera esclata el 2014, Silvana passa de ser una artista underground al centre d’atenció de centenars d’adolescents i seguidors. Alimentada per les implicacions de ser una “dona forta”, Silvana s’estavella sota la pressió mentre s’enamora de la cantant Beatrice Eli, referent musical a Suècia. Una història d’amor íntima que ens descobreix, com diu la pròpia Silvana, que “no hi ha superherois, només éssers humans”.

Dos Cataluñas

Dos Cataluñas, produït per Netflix i dirigit per Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, documenta el conflicte al voltant de les eleccions catalanes del 21 de desembre. Acompanyant als candidats en el seu recorregut per tota Catalunya, Brussel·les i fins arribar a Estremera, aquest documental mostra la cara mai vista d’aquestes eleccions: el backstage dels mítings, la preparació dels debats i la intimitat dels candidats durant la campanya i la nit electoral. Amb desenes d’entrevistes a intel·lectuals, juristes, polítics, periodistes i ciutadans amb sensibilitats oposades s’intenta aprofundir més enllà dels titulars en el com i el perquè s’ha arribat a aquesta difícil situació. Al festival s’hi projectaran els 25 primers minuts. 

puigdemont brusseles documental netflix - DocsBarcelona