Fa uns dies Màrius Serra proposava a la llibreria que busquéssim coincidències que ens permetessin saltar de presentació en presentació al llarg i ample del calendari i del mapa de llibreries de la ciutat. Començava ell mateix: a l'acte que fèiem aquell mateix dia hi presentàvem un llibre l'editor del qual un dia abans havia presentat en aquell mateix escenari un llibre escrit per ell mateix. Serra va seguir amb la presentació mentre jo em quedava buscant mentalment nexes entre actes passats, presents i futurs. Vaig veure entre el públic, per exemple, un poeta que d'aquí uns dies recitarà al festival de Caldetes, i de la presentació del dia abans recordava un escriptor, també entre el públic, que feia uns dies havia estat públic igualment en una altra presentació, en un altre indret de la ciutat; ell mateix, dies abans encara, havia presentat el seu propi darrer llibre en una altra llibreria també de Barcelona.

Durant el curs, l'agenda d'activitats de les llibreries és un deliri. Si nosaltres mateixos en un any n'hi programem més d'un centenar, a tota la ciutat se'n deuen comptar per milers

Durant el curs, l'agenda d'activitats de les llibreries és un deliri. Si nosaltres mateixos en un any n'hi programem més d'un centenar, a tota la ciutat se'n deuen comptar per milers. Totes solen anar agrupades sota el nom genèric de "presentacions", tot i que n'hi ha de tot tipus: taules rodones, recitals de poesia, lectures dramatitzades, homenatges a escriptors... N'hi ha de tot tipus també pel que fa a la qualitat, és clar; jo n'he patit d'insofribles, d'avorridíssimes i de decebedores igual que he gaudit com boja d'inoblidables, de divertides, també d'aquelles que aporten tantes coses al llibre del qual s'hi parla que et fan córrer a llegir-te'l encara que l'hagis llegit ja.

Com que això de les activitats a les llibreries és una cosa que s'ha generalitzat des de fa relativament poc (se'n feien abans, i tant, però no d'una manera tan estesa) i com que a més la immensa majoria solen ser coses que passen només un cop i no hi ha per tant una segona oportunitat per assistir-hi perquè t'han arribat veus que allò val la pena, aquest, si se'l pot dir així, "gènere" encara és vist molts cops com un ximple acte social. Tenim el cul pelat de veure presentacions on el públic està pràcticament i única integrat per coneguts de l'escriptor protagonista o per fans seus que en volen la dedicatòria al seu exemplar del llibre i la selfie al seu Instagram.

D'oferta de presentacions, doncs, n'anem sobrats. El que falta ara és aplicar el criteri per veure quines realment valen la pena i quines no per l'interès del seu contingut.

Jo, que sense moure'm de casa m'he empassat uns quants centenars d'actes d'aquest tipus, us puc dir, per exemple, que, sigui el llibre que sigui al voltant del qual s'ha organitzat l'acte, són imperdibles tots els recitals d'Andreu Subirats, i encara més si va acompanyat de Diego Burián. Les xerrades on participa Nora Catelli són de no parar de prendre notes; si té al costat l'Edgardo Dobry, us haurien de convalidar l'assistència per uns quants crèdits d'alguna assignatura de literatura comparada a qualsevol universitat. Valeria Bergalli i Maria Bohigas maldo per tenir-les un dia assegudes juntes a la tarima de la Calders, perquè les hi he tingut per separat i he sortit d'allà amb una llista de lectures pendents que necessitaria tres estius seguits per poder-me-la acabar. Si ve Rubén Martín Giráldez, teniu el riure assegurat; si ve Adan Kovacsics, fareu que la VISA tregui fum d'haver acabat amb tots els escriptors centre-europeus del catàleg d'Acantilado.

Hi ha maneres més enllà de mirar l'agenda d'informar-se bé de les barbaritats (en el sentit de boníssimes) que cada curs es programen a les llibreries; la més directa és demanar consell als mateixos llibreters

Hi ha vespres que sortim de la llibreria pensant: "que bèstia això que acaba de passar aquí". Hi ha maneres més enllà de mirar l'agenda d'informar-se bé de les barbaritats (en el sentit de boníssimes) que cada curs es programen a les llibreries; la més directa és demanar consell als mateixos llibreters. Proveu-ho un dia; igual que demaneu que us recomanem llibres, demaneu-nos que us recomanem alguna de les activitats que tenim programades per aquell mes. Començo jo mateixa amb una primera recomanació: aneu al festival de Caldetes que us deia abans, qualsevol dels dies. Es diu Poesia i + i es fa del 5 al 15 de juliol. Aquí en teniu la programació

Isabel Sucunza
De la llibreria estant 'Lincoln al bardo': el premi als lectors Isabel Sucunza
Isabel Sucunza
De llibreria estant Sempre amb els traductors Isabel Sucunza