Els darrers dies Isabel Sucunza i Laura Huerga oferien per aquí –i amb gran encert– una bona colla de raons per regalar llibres i a més per comprar-los en llibreries de proximitat en comptes de fer-ho en grans plataformes digitals. 

Jo em sumo encantada a la seva proposta. Però pujo l'aposta i faig, a més, una crida per regalar cultura i que els diners no siguin un impediment per fer-ho. Sovint ho descartem perquè pensem que el teatre, els llibres o la música són regals "cars" –tot depèn de la perspectiva de qui s'ho miri, per suposat–. Doncs bé, vinc a dir-vos que el preu no ha de ser un problema. Amb imaginació, creativitat i enginy es pot regalar cultura a cost zero. Com? Algunes idees a continuació: Una ruta per escultures desconegudes de Barcelona: per exemple, podem idear un itinerari fet per nosaltres que ens porti a veure el gran llagostí ideat per Joan Brossa i plasmat pel pintor i dissenyador Josep Pla-Narbona, que es va instal·lar al cim de l’edifici del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona. O bé l’escultura d’El gos abandonat, obra d’Artur Aldomà i Puig que l'any 1977 la Lliga Protectora d’Animals i Plantes va cedir al Zoo de Barcelona acompanyada de dos poemes de Margarida Grollero.

També es pot pensar i regalar un recorregut per galeries de la ciutat, que pot incloure una visita a la mítica galeria d'art Carles Taché, fundada i dirigida des del 1986 per Carles Taché i ubicada al carrer Mèxic, en un dels centres museístics de la ciutat de Barcelona. O bé la Galeria Joan Prats, que ha estat, des de la seva inauguració el 1976, una de les galeries pioneres a l’escena contemporània internacional, exposant i promovent l’obra dels artistes que representa. 

Una altre idea per regalar cultura sense cost és preparar un cicle de classes magistrals de dones pensadores. Com? Doncs anant a escoltar-les a les universitats públiques, que són obertes a tothom. Una proposta podria ser la d'anar a escoltar l'Assumpta Bassas, doctora en Història de l'Art, que imparteix docència principalment a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i al Màster en Estudis de la Diferència Sexual de Duoda, Recerca de dones. O bé la Begoña Román, doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professora d'Ètica a la mateixa Facultat.

Per acabar, també es pot confeccionar un recorregut per biblioteques desconegudes de la ciutat: Per exemple, podem anar a buscar un llibre d'art tibetà a la biblioteca de la Fundació Tàpies, a la que es pot entrar gratis, però amb visita prèvia; o bé podem intentar trobar un llibre del fons bibliogràfic Ramon Llull a la Biblioteca de Lletres de la Universitat de Barcelona

La cultura és una manera de d'entendre el món, no és només un objecte que puguis comprar i regalar, o una experiència sensorial finita. Aprofitem l'escletxa de creativitat que ens ofereix l'experiència de l'art i gaudim de l'aprenentatge sense preocupar-nos pel que ens costi. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Laura Huerga
Certeses i dubtes

Regalar llibres

Laura Huerga
Isabel Sucunza
De la llibreria estant

Llibres llegits, regalats i llegits

Isabel Sucunza