Després de Tots Sants tornem a la normalitat i donem la benvinguda al fred i a les primeres enfarinades als Pirineus. Aquest any, la gent gran no haurà de queixar-se recordant temps passats on per la Castanyada ja glaçava i el cos et demanava castanyes calentones. Això que ara al novembre fa calor només ho haurem sentit durant una setmana, perquè encara que no faci un fred insuportable, el vent ens recorda que a poc a poc ens acostem a l'hivern. A La Llança us volem proposar cinc plans que podreu gaudir tant si fa fred, calor o neva a Barcelona.

Descobrir l'art del segle XXI al MIRA SON Estrella Galicia

Un any més, la música i les arts digitals es donen la mà durant el MIRA SON Estrella Galicia. La novena edició del festival d’arts digitals de Barcelona programa més de 50 activitats del 5 al 9 de novembre a diferents espais culturals de la ciutat com Fabra i Coats, la tradicional seu del festival, el Teatre Lliure o L’Auditori. Un total de quatre dies seguits per visitar shows audiovisuals, directes musicals, instal·lacions immersives, sessions de DJ i conferències entorn de les últimes tendències en les arts digitals.

Fer de la cultura una eina de la lluita antiracista al Raval

En aquesta 17a edició, la temàtica del Festival Raval(s) tornarà a girar al voltant de la lluita antiracista, amb més d'una vintena d'activitats gratuïtes fruit del treball comunitari de 90 entitats, col·lectius, associacions, centres educatius i veïnat del barri. 

Divendres 8, de 10 a 20h, els Jardins de Rubió i Lluch acolliran propostes de diferents entitats, col·lectius i associacions en la jornada “Rituals, paraules, sons i teixits de diversitat”, amb un conjunt d’activitats que volen reivindicar la diversitat del barri. Entre aquestes hi haurà tallers d’intercanvi de coneixements i de memòria col·lectiva, així com la creació d’un mural participatiu, d’una instal·lació artística i una performance de dansa i lectura poètica al voltant del creuament de cultures, de la diversitat i del desarrelament. 

La música tornarà a ser, un any més, una de les protagonistes del Festival. Divendres serà el torn de diverses entitats, les joves promeses i les escoles de música del barri. Al matí es celebrarà el concert coral de les escoles al Teatre Romea i al vespre-nit, la Plaça dels Àngels acollirà els concerts de diverses agrupacions de joves del Raval (Xamfrà, Música i Escena; alumnes del Centre Superior de Música Liceu, Duo Athrodeel Ahmad & Aseel i alumnes del Departament de Cant del Centre Professional Conservatori Liceu i el Combo Juvenil de l’Escola de Músics i JPC).

Festival de Cultura del Raval

Viure la realitat de les adolescents xilenes al Lliure de Montjuïc

Ser una noia adolescent és difícil en la societat en què vivim, i el problema s'estén a escala global. És per això que 9 adolescents xilenes pugen a l'escenari del Lliure per reivindicar els seus drets i llibertats a Paisajes para no colorear, un espectacle que ha girat per tot al món i que enguany, després de passar pel festival de Teatre Iberoamericà de Cadis, arriba a Barcelona. Per a Marco Layera, director de la companya La Re-Sentida, la peça vol ajuntar la pràctica social i artística per presentar una reflexió sobre l'impacte del teatre. L'obra vol crear un espai on les adolescents puguin ser lliures de dir el que vulguin.

Observar les ciutats amb ulls d'artista al CaixaFòrum

Com reflecteixen els fotògrafs i cineastes la ciutat en la seva obra? Això és el que es pregunta l'exposició Càmera i ciutat, que avui s'ha presentat a la premsa al CaixaFòrum, de la Caixa. Una exposició que vol ser un homenatge als fotògrafs, i que inclou alguns dels més cèlebres artistes internacionals, però també alguns dels millors fotògrafs catalans. Aquesta exposició ha estat coproduïda pel Centre Pompidou de París, però per produir-la s'ha fet una recerca en profunditat als grans arxius fotogràfics catalans per incloure imatges d'aquests en diàleg amb creadors que són referència a nivell mundial. L'exposició inclou obres de 80 autors i autores que van ser realitzades entre 1910 i 2010. Aquesta exposició ha estat presentada pel seu comissari Florian Ebner, responsable de fotografia al Centre Pompidou, per Valentí Farràs, director del CaixaFòrum, i per Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària la Caixa.  Es podrà veure fins al 8 de març al CaixaFòrum de l'avinguda Ferrer i Guàrdia.

'Càmera i ciutat' CaixaFòrum La Caixa

Rellegir la història a Barcelona Novel·la Històrica 2019

Torna el festival Barcelona Novel·la Històrica, una trobada que arriba a la seva setena edició del 4 al 9 de novembre a la Biblioteca Jaume Fuster principalment i a altre espais de la ciutat. L'edició d'enguany està centrada en les microhistòries, sota el lema ‘Les petites històries que han fet història', i té com a gran estrella convidada a la supervendes xilena Isabel Allende, que rebrà el premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. Destaquen també sessions dedicades a grans novel·les que han analitzat fenòmens històrics, una sessió homenatge a Neus Català, una altra centrada en el retratista de la Barcelona de principis del segle XX, Sebastià Gasch o una dedicada a les històries familiars amb Jo Baker, autora d’El álbum de fotos, i Anelio Rodríguez Concepción, autor d’Historia ilustrada del mundo. La sessió de clausura serà un acte amb el filòleg Màrius Serra.

Barcelona Novel·la Hostòrica Isabel Allende