Després d'aquesta setmana complicada plena de fred, pluja, vent i destrosses arriba el cap de setmana. Sembla un miracle, però aquest cap de setmana farà sol i molts de nosaltres podrem sortir al carrer a buscar vitamina D i fer la fotosíntesi. Molts de vosaltres haureu hagut de trucar a "desatranques Jaén" per a poder sortir de casa, però el pitjor ja ha passat. A La Llança us volem proposar cinc plans de cap de setmana per tornar a poc a poc i amb alegria a la normalitat.

Descobreix una de les figures més importants de l'Avantguarda andalusa

José Mª Guerrero Medina (Jaén, 1942) és un pintor format a Catalunya i amb una carrera estretament vinculada, en les darreres dècades, a la Fundació Vila Casas. Ara, 60 anys després de començar la seva carrera, els Espais VolART de la Vila Casas ofereixen una mostra de la seva obra, com una de les exposicions estrella d'aquest any, que ocupa els tres àmbits de la sala. "No es tracta d'una exposició retrospectiva, però sí de la més gran exposició que s'ha organitzat sobre aquest pintor", explica Àlex Susanna, comissari de l'exposició juntament amb Glòria Bosch. Susanna explica que aquesta exposició, que conté una seixantena d'obres, és una mostra del compromís de Guerrero, un compromís social, però també un compromís amb ell mateix i, sobretot, un compromís amb la pintura. Aquesta exposició, ideada per Antoni Vila Casas i el propi pintor, es podrà veure als Espais VolART del 24 de gener al 24 de maig. Les entrades es poden comprar al mateix espai, al carrer Ausiàs Marc 22, o bé per internet.

GUERRERO MEDINA. Retrato de mi padre. 1978. Oli sobre tela. 100x81cm

Gaudeix de la música electrònia i els versos de Caterina Albert

La Infanticida, guanyadora del premi dels Jocs Florals d'Olot de 1898, no es va estrenar fins seixanta anys després de la seva escriptura. Caterina Albert va qüestionar en ella el mite de l'instint maternal i va donar veu a una dona valenta que busca la llum dins un món fosc i desolador, l'amor i el plaer dins una vida oprimida. És per això que la seva escriptura va resultar incòmode en la seva època. Va ser arran de la seva escriptura i el rebombori que va suposar que va suposar que una dona guanyés els Jocs Florals, que Caterina Albert va decidir convertir-se en Víctor Català.

Ara, Marc Rosich i Clara Penya converteixen La Infanticida en una peça teatral contemporània titllada d'òpera electrònica que recupera un text imponent que tracta temes d'una actualitat colpidora. La Infanticida es podrà veure a la Sala Atrium de Barcelona del 22 de gener al 2 de febrer sota la direcció de Marc Angelet, la composició musical de Clara Penya, la interpretació de Neus Pàmies i les interpretacions sonores electròniques a càrrec de Gerard Marsal.

'La Infanticida' Sal Atrium Pau Cotina/ACN

Converteix Gràcia en un poblet de Mallorca

Cada any el barri de Gràcia de Barcelona s'omple de foc i Mallorquins. Una setmana després del que marca la tradició, la comunitat de "sa Roqueta" es reuneix a Gràcia per celebrar "Sa Pobla a Gràcia", la festa tradicional que celebra aquest petit poblet mallorquí per a Sant Antoni. L'any 1993 es va començar a portar l'esperit de la festa als carrers i places de la Vila de Gràcia i, des de llavors, la festa esdevé cada any punt de trobada de mallorquins i mallorquines, eivissencs, menorquins i altres illencs acompanyats, per descomptat, de locals i turistes. Danses tradicionals, gastronomia, música, fogueres... animeu-vos a conèixer una de les festes més tradicionals de Mallorca sense moure-us de Barcelona.

Celebra una Festa Major d'Hivern

També en honor a Sant Antoni, el barri homònim de la ciutat celebra la seva Festa Major en ple hivern. L'últim divendres de Festa Major està ple de novetats, com la sessió de Poemes de forja i ferro (11 h) amb Jaume de Bargas i Maria Bonafont al Centre Cívic Golferichs; Paraula de dona (20 h), amb Maria Teresa Saladrigas, Montserrat Castellvell, Carolina Moreno i Maica Duaigües al Centre Cívic Cotxeres Borrell o la Nit diabòlica (21 h), amb el concert festiu de Montón Fiestao i la sessió de DJ Albert Bravo a Floridablanca amb Borrell. Dissabte, coincidint amb els últims dies de la festa major del barri de torna per vuitè any la Fira de la Cervesa Artesana, on durant tot el dia, al carrer d’Urgell amb Tamarit podreu degustar diferents tipus de cerveses fetes artesanalment per productors de Barcelona i Catalunya (El got i les degustacions costen 2 €). I l'acte central de la jornada serà l'esperada cavalcada dels Tres Tombs, la més antiga de la ciutat, que celebra aquest 2020 la seva 195a edició. L'últim dia de Festa Major comença diumenge ben aviat amb les Matinades de Festa Major (8 h), on els grallers i timbalers recorreran el barri anunciant la sortida del Seguici del barri. A les 9.30 h toca galejada trabucaire, que sortirà de l'espai Calàbria 66 (es recomana portar taps), i a les 11.30 h arrenca el seguici del barri a Ronda Sant Antoni amb Urgell. La Festa Major acaba com mana la tradició amb les guspires i petards del Correfoc Infernal, que sortirà dels Jardinets de l’Alguer a les 19.45 h.

Festa major Sant Antoni

Posa en entredit els rols de gènere

Futuroa Sarao Drag és, com podeu intuir, una Drag Race que fuig d’estàndards i qüestiona, sempre, el gènere i les seves caduques delimitacions. Per sobre de tot és una festa, una celebració d’allò queer i un moment d’amor entre glitter, cossos i eufòria convertida en crit. El més important en aquest concurs és que no hi ha normes ni restriccions més enllà del respecte. Drag queens, kings, bios, barbudes, plumíferes, alienígenes, tothom està convidade, ja sigui en solitari, per parelles, en grup… "up to you!" Les participantoas seràn jutjades, com sempre, pel jurat de FUTUROA, seleccionant les finalistes - amb els seus corresponents premis -i, finalment, lxs guanyadorxs, que lluiran una corona efímera cedida per Keef Palas. Tot conduït, com pugui, per Licorka Fey, si Conxxa Vitoy no ve a molestar-la, i amanit amb la selecció musical de La Discreta DJ. En aquesta cinquena edició comptarem amb l’actuació estelar de la guanyadoroa vigent, Madame Hiroshima (mama, por!), a més de dos noms que us anunciarem ben aviat… Podeu gaudir del show el 24 de gener a l'Apolo