Aquest juliol no ha sigut fàcil, continuem alerta de l'evolució de la pandèmia i mai podem abaixar la guàrdia. Després de la polèmica de la setmana en la qual s'acusava els governs de maltractar el sector cultural, molts espectacles i concerts han pogut tornar a veure la llum arran dels plans amb el Procicat. És estiu i molts tenim ganes de gaudir del bon temps i omplir-nos de plans cada cap de setmana, així i tot hem d'abaixar el ritme. A La Llança us proposem cinc plans culturals segurs per aquest cap de setmana, seguint les recomanacions sanitàries i evitant aglomeracions.

Gaudeix de Peralada i l'Orquestra Simfònica del Liceu des de casa

Després que al maig el Festival Castell de Peralada veiés suspesa la seva programació per a l'edició d'enguany, l'organització va començar a treballar en una edició excepcional i adaptada a la situació actual en plena pandèmia de la COVID 19. És en aquesta nova realitat que neix el Festival Castell Peralada Livestream, una edició totalment gratuïta per gaudir en línia a través de la pàgina web de Festival del 22 al 31 de juliol. Dissabte el festival dedicarà la nit al personal sanitari amb un concert en streaming amb Santi Moix, Josep Pons i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Gairebé des dels inicis, aquest festival ha anat encarregant els seus cartells a artistes de reconegut prestigi que aporten el seu plus d’excel·lència i singularitat a un festival que busca projectar-se com un escenari creador de tendències més enllà de la cita lúdica d’estiu. El 2011, coincidint amb el 25è aniversari del Festival, l’artista català Santi Moix, establert a Nova York, va crear una peça pictòrica titulada Mar i muntanya que reflectia l’essència mediterrània de l’Alt Empordà. L’any 2016, Moix va tornar al Festival amb una exposició de ceràmiques negres als jardins del castell i enguany, fent tàndem amb el director Josep Pons, l’artista pintarà una obra de grans dimensions mentre sona la música en directe. Una nova iniciativa compartida que a la vegada coincideix amb un canvi de rumb de l’òpera, i més en concret del Gran Teatre del Liceu, associat més que mai a les arts visuals. En aquest context, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i l’artista plàstic Santi Moix s’uneixen en una sessió al Festival Castell de Peralada. 

Puja fins al Castell de Montjuïc per escoltar a El Niño de Elche

El Niño de Elche artista multidisciplinari i exflamenc, ha sabut combinar les seves variades propostes artístiques i disciplines com el flamenc, el rock, la música contemporània, la performance, la instal·lació sonora, la dansa contemporània, la lliure improvisació, el teatre o la poesia. Autor de discs com Sí, a Miguel Hernández, Voces del Extremo (millor disc de l'any 2015 per a la premsa espanyola), Antología del Cante Flamenco Heterodoxo o Colombiana, entre altres, ha publicat a més dos llibres de poemes i converses sobre art titulats No comparto los postres i Morbo legítimo i prepara un tercer volum que veurà la llum a la fi d'any. El Niño de Elche cantarà a la Sala Barcelona diumenge a les 21:30 h.

Redescobreix Josep Clarà al Museu Can Mario de Palafrugell

El Museu Can Mario de Palafrugell presenta l’exposició Josep Clarà. L’univers de l’escultura, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego i centrada en la figura de Josep Clarà i Ayats (Olot, 1878-Barcelona, 1958). La mostra obre una finestra al món d’un dels artistes catalans més importants del segle XX, que va viure durant bona part de la seva trajectòria a la ciutat de París i en reivindica el llegat que la Barcelona postolímpica va desdibuixar. Escultor emblemàtic i sorprenent, Josep Clarà parteix del simbolisme per derivar cap a propostes d’arrel clàssica i mediterrània, vinculades amb el Noucentisme.

L'exposició temporal aplega una seixantena de peces, en un recorregut que evita construir un relat cronològic. D'aquestes, n'hi ha una desena d'inèdites. La comissària de l'exposició, Cristina Rodríguez, subratlla que l'equilibri, la simplicitat i l'harmonia de les obres de Clarà són "un refugi i un bàlsam" en aquest "context tan complicat" que ha portat la pandèmia. Alhora, també permet conèixer els processos i les tècniques pròpies de l’escultura. L’exposició presenta mirades múltiples i complementàries que es conjuguen, amb la voluntat de propiciar una reflexió més àmplia entorn de l’art i la bellesa, el patrimoni i la nostra cultura.

04 Maternitat. Josep Clarà, 1939

Maternitat. Josep Clarà, 1939

Omple la platea de La Beckett

El combat del segle és l’espectacle resultant de la residència de Denise Duncan la temporada 2019-20 a la Sala Beckett; s’hauria d’haver estrenat al juliol en el marc del Grec Festival 2020, però el coronavirus només ha permès que se’n faci una lectura amb públic, aquest dissabte. Es tracta d’una producció de la Beckett, el Centro Dramático Nacional, el Grec Festival i el Teatre Principal de Palma. La proposta de Duncan encara Jack Johnson (Armando Buika) i Jim Jeffries (Àlex Brendemühl) en un duel sobre el racisme, les conseqüències de l’èxit, l’amor, la vida i el destí a partir de la història d’un boxejador que s’endinsa en el Paral·lel a principis de segle passat.

'El gran convat' Sala Beckett

Sala Beckett

Torna a la Casa Batlló

La Casa Batlló ja ha viscut les primeres cues per entrar després de tancar per primera vegada a la seva història a causa del coronavirus. La diferència respecte les cues prèvies a la pandèmia és que la majoria del públic és local –quan normalment el 95% són turistes–, una afluència impulsada per les més de 40.000 entrades gratuïtes que la institució ha ofert per a residents a Catalunya i sanitaris. Les entrades es van exhaurir amb 4 hores, i segons el director de la Casa Batlló, Gary Gautier, s'estudia ampliar la promoció "per obrir el patrimoni a la gent de Catalunya". L'aforament està reduït a menys d'un terç, i amb les mesures d'higiene "més innovadores" es busca "sobreprotegir" l'edifici, Patrimoni de la Humanitat.

Casa Batlló ACN

ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat