Siguem realistes: les coses no van bé. L'índex de rebrot no para de pujar a Catalunya i amb l'arribada del fred ja s'està parlant d'una segona onada de la pandèmia que s'estén per tota Europa. Venen temps difícils, i les noves restriccions fan que ens tornem a quedar aïllats i tancats a casa. Així i tot, el món de la cultura no s'atura i s'adapta al tarannà de la pandèmia. Els cinemes, teatres i equipaments culturals tornen a veure reduït el seu aforament i és ara més que mai quan hem d'ajudar al sector i consumir cultura per demostrar que aquesta ajuda realment a millorar la vida col·lectiva durant temps difícils. A La Llança us volem proposar cinc plans culturals adaptats a les noves restriccions del Govern i que, tanmateix, podrem gaudir aquest cap de setmana a gust i amb seguretat.

Aprofita l'Escena Poblenou i fes un tomb pel barri barceloní

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebrarà del 22 al 25 d’octubre la seva 19a edició. Aquest festival d’arts escèniques contemporànies apostarà enguany pel suport a la creació, la forta presència de dones creadores (amb un 80% de la programació de directores) i la reivindicació de l’espai públic i les arts de carrer. L'organització proposa una programació de divuit espectacles, dotze d'ells estrenes i tres tallers. El festival estableix més de deu complicitats i col·laboracions entre festivals i espais escènics de Barcelona i Catalunya, dóna suport en la creació a 12 propostes escèniques i potencia la seva línia educativa i de treball amb joves.

En concret, el festival convida a sis dones "tant interessants com compromeses" a posar cos, veu, presència i pensament al projecte Dones: pell, cos i paraula. En aquest marc tres artistes creadores, Sílvia Capell, Núria Güell i Lídia Pujol, compartiran la seva obra, cadascuna en diferents moments de creació, mentre que tres dones que es mouen entre el periodisme, l'art i la filosofia, Neus Molina, Mireia Sallarés i Marina Garcés, seran les encarregades de posar les obres en relació i generar, durant o després de cada peça, "pensament, preguntes i diàleg amb el públic".

Escena Poblenou ACN

Escena Poblenou

Rellegeix la mitologia clàssica

Un bust d'Homer procedent d'un taller romà i datat entre els anys 50 i 75 dC. dona la benvinguda als visitants de l'exposició Art i mite. Els déus del Prado al CaixaForum Barcelona, una nova mostra fruit de l'estreta col·laboració entre la Fundació "la Caixa" i el Museu del Prado. La mostra es podrà veure a Barcelona fins al 14 de març i recull 64 peces (que van des del segle I aC fins al 1842) entre pintures, escultures i objectes datats entre el segle I aC i mitjans del segle XIX. Inclou obres d'artistes de la talla de Francisco de ZurbaránJosé de RiberaPeter Paul RubensMichel-Ange HouasseFrancesco Albani, Guido ReniCorrado Giaquinto, Jan Carel van Eyck i Leone Leoni, entre d'altres.

'Art i mite. Els déus del Prado' CaixaForum

CaixaForum

Descobreix les façanes de Barcelona amb Neus Martín Royo

La pintora realista Neus Martín Royo (Barcelona, 1968) convida a tornar a mirar la ciutat de Barcelona. I ho fa amb l’exposició Barcelona, la ciutat del silenci, que es podrà visitar del 15 d’octubre al 7 de novembre a la Galeria Jordi Barnadas (Consell de Cent, 347). La mostra, formada per 25 pintures a l’oli, proposa un viatge sentimental i personal per una Barcelona en silenci a través del seu ric patrimoni arquitectònic. La mostra repassa algunes de les façanes més icòniques de la ciutat, immortalitza racons importants o atractius per a la pintora i espais identitaris, sempre amb el silenci i la no presència humana com a teló de fons.

'Born' Neus Martín Royo

Born de Neus Martín Royo

Dos en un: visita la Filmoteca i el Festival LOOP Barcelona

La Filmoteca s’associa al Festival LOOP Barcelona per crear un projecte que explora el cinema en les seves múltiples facetes, dins i fora de les sales de projecció, i un diàleg amb l’escena artística local. Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez proposen I si veure era el foc, un projecte de naturalesa experimental concebut com una instal·lació permanent imaginada específicament per a l’espai expositiu de la Filmoteca de Catalunya, i una sèrie d’esdeveniments efímers que tindran cabuda dins d’aquest mateix indret i a les sales de cinema.

El conjunt forma part d’un treball en curs iniciat el 2019 amb les projeccions de caire performatiu Paracronismes I i II, on s’interroguen sobre la manipulació del temps i la llum com a matèria primera del cinema i element de control biopolític i juguen a alterar-ne els sentits. I si veure era el foc accentua la circulació entre la sala expositiva i la de projeccions. Suggereix una continuïtat natural entre dos espais que ens defineixen com a Filmoteca i entre registres fílmics que donen lloc a objectes i experiències diverses. Tensionar la durada del film mitjançant estructures de loop, transposar el muntatge del temps –una successió de plans– a l’espai –sons i imatges dialogant de manera simultània–, la multiplicació de superfícies de projecció, o la implicació corporal d’un espectador o espectadora mòbil en la recepció de l’obra, són alguns dels elements que ens conviden a expandir el pensament sobre el cinema i a experimentar-lo en la seva dimensió canviant.

'I si veure era el foc' Filmoteca/LOOP Festival

Queda't bocabadat amb Animal Religion

L'any 2013, Xavier Albertí assumia la direcció artística del TNC, tot just un any després que els artistes Quim Girón i Niklas Blomberg fundessin la seva companyia de circ Animal Religion; van ser precisament ells els encarregats de fer el primer espectacle al teatre Nacional sota la direcció de Xavier Albertí. Avui, l'any 2020 Albertí s'acomiada del teatre amb una darrera temporada marcada per la crisi sanitària, i són precisament els Animal Religion els que enceten els espectacles de la temporada a la Sala Tallers amb la seva nova peça titulada Ahir. La companyia de circ contemporani inaugurarà aquest dimecres un espectacle interdisciplinari que dialoga amb el passat. Una incisió en la línia del temps que ens permet observar-la, estirar-la, congelar-la i transformar-la fins a reinterpretar-ne la seva continuïtat. L'espectacle ha estat creat pels autors Quim Girón, Joana Serra i Joan Cot Ros; i dirigit per Carlota Grau.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat