Regalar llibres pot ser una bona opció pel Tió o els Reis, però llegir també pot ser la millor tria per aprofitar les vacances de Nadal. Us hem seleccionat cinc novel·les d'aquest any 2018 que deixem enrere per gaudir de la lectura.

Melcior Comes. Sobre la terra impura. Ed. Proa. 528 pàg. 19 €

Sobre la terra impura

Melcior Comes torna a la seva mallorca natal per explicar la història de la família Verdera, una família poderosa, antics falangistes, que es van fer rics fent sabates. El protagonista és un escriptor mallorquí que viu a Barcelon, amic d’infantesa del fill petit de la família, en Leo, a qui un dia encomanen escriure la biografia de la mare del Leo, l'actriu Dora Bonnín. De mica en mica, el protagonista descobrirà que els dietaris de la famosa actriu amaguen un secret molt fosc que podria desmuntar l’imperi dels Verdera, cosa que ells no estan disposats a permetre de cap de les maneres. Llegiu la ressenya de Joan Safont sobre el llibre

Marta Orriols. Aprendre a parlar amb les plantes. Ed. Periscopi. 256 pàg. 17'50 €

Aprendre a parlar amb les plantes

La Paula té quaranta anys, és neonatòloga i està viva. Quan una revelació i una pèrdua sobtada la porten a submergir-se en ella mateixa, emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i que li despertarà l’instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografía emocional que sent extingida. Podeu llegir l'entrevista que Dàlia Rajmil va fer a Marta Orriols i Natàlia Cerezo.

 Pol Beckmann. Novel·la. Quaderns Crema. 168 pàg. 14 €

novel·la portada pol beckmann

Quan en Bekman coneix la Sofia, s’adona de seguida que estan fets l’un per a l’altre: l’afinitat que comparteixen confereix a la seva vida una dimensió idíl·lica, gairebé irreal, com de conte. En Bekman és, a més, escriptor, i tot just ara treballa en la novel·la que l’ha de consagrar, tot i que sembla haver-la deixat de banda, cada cop més lliurat a la nova relació. I és que estimar, amb tots els seus matisos, té el mateix potencial creatiu que l’escriptura, i l’enamorat pot estar temptat, com en Bekman, de conjurar l’ésser estimat, d’esdevenir l’artífex de la seva pròpia felicitat. Pol Beckmann basteix en aquesta novel·la un relat sofisticat i intel·ligent en què realitat i ficció formen un teixit intricat i laberíntic que atraparà el lector des de la primera pàgina. Podeu llegir-ne la ressenya de Gustau Nerín i la crítica de Marina Porras.

Llucia Ramis. Les possessions. Ed. Anagrama. 17'90 €

Les possessions. Llucia Ramis. Anagrama

La narradora de Les possessions vola de Barcelona a Palma per posar fre a l’espiral conspiranoica del seu pare, que amb la jubilació ha passat de ser un plàcid professor d’institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic. Són dies incòmodes, de converses amb un pare de sobte desconegut, una mare que actua com si res, i un antic amant i mentor. Aquestes trobades reobren velles ferides i transporten la protagonista al centre de la història familiar, marcada per un succés ocorregut a Madrid l’any 1993: implicat en martingales econòmiques i veient-se abocat a la ruïna, l’empresari Benito Vasconcelos, exsoci del seu avi, assassina la dona i el fill i posteriorment se suïcida. Podeu llegir l'entrevista de Joan Safont a Llucia Ramis, Premi Anagrama de novel·la en català, i la ressenya de Bernat Dedéu.

Nikos Kazantzakis. El crist de nou crucificat. 578 pàg. 24'95 €

650 1540304945frontal Crist

 Likóvrissi, un poble de cristians grecs sota domini otomà, cada set anys s'interpreta el Misteri de la Passió de Crist per part dels habitants del poble, que han de portar una vida decent i allunyada del pecat durant els assajos i la representació a la Setmana Santa. L'humil pastor Manollós és elegit pel popa Grigoris i els dignataris de la vila per fer el paper de Jesús, mentre que el baster Panaiótaros farà de Judas i la jove vídua Katerina, que es prostitueix, interpretarà Maria Magdalena. Tots viuen tan intensament el paper que han d'encarnar a la Passió que quan arriben un grup de refugiats grecs foragitats pels turcs aquest grup decideix ajudar-los, enfrontant-se fins i tot a les forces vives del poble, que prefereixen fer-los fora de males maneres, per no posar en perill l'statu quo amb el governador turc. Podeu llegir l'article de Joan Safont.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat