La dibuixant Carme Solé Vendrell va perdre la seva mare als nou anys. Aquest fet li va marcar la infantesa i la vida. "Buscava espais de soledat, em pessigava les mans, ulls closos, 'somio', em deia 'i quan obri els ulls la mama encara hi serà'. 'Mai més mama?'" escriu a les primeres pàgines de "Why?". Aquesta forta experiència li ha permès connectar amb els infants d'arreu del món que ha conegut i que no tenen veu, especialment aquells que veuen vulnerats els seus drets més fonamentals. Això la va portar a començar la campanya WHY? (per què?) amb el cantautor Jaume Escala. Es tractava de fer sortir al carrer aquests nens, pintant amb traços negres grans teles de rostres de criatura i penjant-los als balcons dels carrers de Barcelona, convertint la ciutat en una galeria d'art.

Tots els rostres són reals, i aquest 2018 han omplert la ciutat, coincidint amb l'exposició antològica que li ha dedicat el Palau Robert -on des de la diada de Sant Jordi n'hi ha instal·lats una seixantena a la façana que formen la instal·lació Mirades-, amb la idea que en el futur viatgin per viles i ciutats d'arreu del món per tal de difondre i fer respectar els Drets dels Infants recollits en la Convenció de Nacions Unides de 1989, i ara han estat aplegats en un volum. 

El lema de la campanya "Why?" és dolorós: "Hi ha monstres que viuen als contes, però n'hi ha d'altres com la fam, la guerra, el maltractament o l'esclavatge, que viuen en la realitat diària d'infants d'arreu del món". Solé vol fer els infants més feliços amb els seus dibuixos, però també pretén que els seus dibuixos ajudin a fer que menys nens siguin infeliços. En aquest sentit, al llibre, l'autora explica que l'any 1992 va anar a la Biblioteca de Montreuil, a França, a fer una trobada sobre el llibre Els nens del mar i un nen de 12 anys li va dir: "És la primera vegada que veig un conte que parla de mi"

Why, tela. Carme Solé Vendrell

El llibre es va presentar la setmana passada en un acte en que van acompanyar la il·lustradora el director de l'Obra Social de Sant Joan de Déu, Oriol Bota, i el dissenyador del volum, Albert Pérez, en el qual Solé va reclamar que "que no es vulnerin els drets dels nens i que la societat sigui conscient que hi ha nens que pateixen injustícies". Els beneficis del llibre, del qual s'han editat inicialment mil exemplars, a un preu de 10 euros, es destinaran a projectes de l'Obra Social de Sant Joan de Déu. Bota ha indicat que el que s'obtingui amb el llibre servirà per donar suport a famílies refugiades a Manresa i també per a altres ateses en centres de Lleida, Sant Boi de Llobregat i Barcelona.

En la presentació de l'obra, el flamant director general de Difusió de la Generalitat, Jordi del Río, va lloar la tasca de la dibuixant, així com les característiques del llibre i va lamentar que "avui en el Mediterrani tenim gent que encara mor ofegada". Per a Del Río, que Barcelona hagi acordat acollir a alguns dels refugiats que han estat trobats en el mar "és una bona notícia" i ha considerat que en aquest cas Europa actua de forma "bastant mesquina".