Joan Miquel Capell, que ha treballat 32 anys als Mossos d'Esquadra i que va arribar a sergent del cos, ha guanyat per unanimitat el Premi Crims de Tinta, dotat amb 6.000 euros, que lliura l'editorial La Magrana - RBA. L'ha obtingut amb Wad-Ras, un llibre basat en un cas real en què s'exposa les dificultats amb que es van trobar els Mossos d'Esquadra quan van anar adquirint competències, als anys noranta. L'obra arribarà a les llibreries el proper dilluns. El jurat estava composat per Paco Camarasa, llibreter; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d'Esquadra; Carlos Zanón, escriptor i comissari de BCNegra; Miguel Ángel Díaz, propietari de la llibreria SomNegra i Jordi Rourera, editor d'RBA.

El crim de Wad-Ras

El 1991 va aparèixer morta, a la seva cel·la, una reclusa de la presó de dones de Wad-Ras. Tot apuntava a una sobredosi d'heroïna, però hi havia qui pensava que podia haver-hi alguna cosa més al darrera. La sorpresa va arribar quan un jutge va encarregar el cas als Mossos d'Esquadra. Era la primera vegada que s'atorgava a aquest cos funcions de policia judicial des de la reinstauració del cos, el 1983. Per als Mossos, aquesta havia de ser una ocasió per demostrar la seva eficàcia, però per als enemics del cos, que no eren pocs, podia ser l'oportunitat per desprestigiar-lo. El cas, doncs, va anar molt més enllà d'una simple investigació policial, amb fortes connotacions polítiques. Capell aprofita la trama per descriure l'ambient de la Barcelona i la Catalunya preolímpica, però també l'univers carcerari de les dones.

L'autor

Miquel Capell (Barcelona, 1960) és doctor en Dret i especialista en temes de seguretat i policia local. Va passar 32 anys al cos de Mossos d'Esquadra, on va entrar-hi com a aspirant i va sortir-ne com a comissari. Va ser l'encarregat del desplegament dels Mossos a Barcelona, quan van substituir el Cos Nacional de Policia en la vigilància al carrer, el 2005. Aquesta és la primera incursió de Joan Miquel Capell en la ficció; abans havia publicat llibres de no ficció com La policia local a Catalunya; Ser policia; i Sóc regidor de seguretat, i ara què?: les principals 150 preguntes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat