Carlos Zanón s'ha estrenat com a nou comissari de la BCNegra en un emplaçament tan singular com inquietant, l'amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina, "on sembla que hagi d'aparèixer el monstre de Frankenstein" segons ha dit. L'escriptor barceloní ha començat amb un reconeixement al seu predecessor, l'històric llibreter Paco Camarassa, comissari del festival literari de novel·la negra durant 12 anys, de qui ha dit que "res es podria entendre sense ell" i afirmant no pensava tocar res del que ja funcionava, en un festival que havia aconseguit passar d'un gènere aparentment menor com la negra a ser un dels que millor funciona de l'estat.

Però, el que sí que ha volgut destacar de la programació presentada aquest dimarts 16 és l'ambició literària d'un festival que ha definit com a "divertit" i "popular". Una BCNegra més literària que es materialitza en una dedicació temàtica anual del festival, enguany consagrat a l'assetjament, que, a la manera d'un llibre, actuarà com a leitmotiv del festival i que serà abordat des de tots els punts de vista possible. "La novel·la negra, a banda d'entretenir, ens mostra la part de la nostra societat que menys ens agrada, i un dels seus temes habituals és l'assetjament" ha explicat el comissari. Un assetjament que Zanón ha volgut desvincular de la campanya de denúncia de l'abús sexual iniciada arran del cas Harvey Weinstein i que s'ha estés a tot el món, i l'ha situat en un ambit més ampli de denúncia de l'abús de poder i del combat de l'individu que s'enfronta a l'arbitrarietat. En aquest sentit, "Gos petit mossega" és el lema escollit pel festival. A banda d'això, Zanón ha presentat com a novetat l'elecció d'un Personatge, un Llibre i un Autor destacats del BCNegra, que aquesta edició seran Tom Ripley, l'assassí creat per Patricia Highsmith, la biografia de Jim Thompson de Robert Polito i Jean Patrick Manchette, pare del néo-polar francès. A més, es recordaran els aniversaris de dos dels pares del gènere al nostre país: el centenari de Manuel de Pedrolo i els vint-i-cinc anys de la mort de Jaume Fuster.

L'escriptor nord-americà James Ellroy serà guardonat amb el XIII premi Pepe Carvalho, i a banda de l'acte institucional de lliurament al Saló de Cent l'1 de febrer, l'autor de L.A. Confidential conversarà l'endemà amb la periodista Anna Guitart als cinemes Aribau, on també es projectarà una adaptació d'un altre dels seus èxits, La dalia negra. A més d'Ellroy, participaran en aquesta edició de BCNegra escriptors locals i internacionals com Don Winslow, Louise Penny, Claudia Piñeiro, Massimo Carlotto, Leonardo Padura, Emma Flint, B.A. Paris, Josep Knox, Elena Varvello, Ray Celestin, Ernesto Mallo, Marta Sanz, Juan Madrid, David Llorente, Víctor del Árbol, Lorenzo Silva, Elia Barceló, Ignacio del Valle, Jordi Ledesma, Alicia Giménez-Barlett, Julián Ibáñez, Lluís Llort, Núria Cadenes, Teresa Solana, Laura Gomara, Andreu Martín, Carlos Salem o Guillem Frontera. Els diferents actes -taules rodones, conferències, presentacions de lllibres, etc.- que se celebraran entre el 29 de gener i el 4 de febrer, comptaran amb la presentació de diferents periodistes culturals de la ciutat, un fet que Zanón ha volgut destacar davant la premsa assegura al voltant de la taula d'anatomia de l'antiga escola de medicina. La programació, però, anirà més enllà de la novel·la negra, per endinsar-se en d'altres disciplines com la poesia, a través de les relacions amb el gènere d'autors com Vicent Andrés Estellés, José Maria Fonolosa, Jaime Gil de Biedma o Joan Vinyoli, el pulp, el teatre, el còmic, la mísica, les sèries de televisió o el cinema, en espais tan diferents com la Biblioteca Jaume Fuster, el Conservatori del Liceu, el Cinema Aribau o l'antiga presó Model, a més de l'Antiga Fàbrica Damm, on es celebrarà la festa "canalla" BCN Comic Party, per "recuperar la mala fama dels escriptors que, a vegades, de tan bons nois, semblen avorrits" ha fet broma Zanón.

La renovació del festival també es materialitza en la nova imatge del festival, encarregada a la dissenyadora Natalia Zaraitegi que signa un cartel inspirat en l'expressionisme i on, d'acord amb el l'eix temàtic de l'assetjament i amb una notable presència femenina, s'hi poden reconèixer destacats escriptors del gènere.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat