Aquesta nit, el programa Sense ficció de TV3, farà reviure un dels pensadors catalans més originals i oblidats amb el documental “Alexandre Deulofeu: l’historiador del futur”, que repassarà la figura d’aquest filòsof i historiador empordanès que va desenvolupar la “matemàtica de la història”, un sistema que  pretenia predir, mitjançant les matemàtiques, el futur dels imperis i les nacions.

Farmacèutic de formació, Alexandre Deulofeu i Torres (1903-1978) va participar activament en política, arribant a ser alcalde de Figueres per ERC durant la guerra civil. No va ser fins més tard,  quan ja era a l’exili, que va començar a desenvolupar les seves teories sobre la història, publicades per primer cop a La Matemática de la Historia (Aymà, 1951). Deulofeu creia que els períodes històrics seguien cicles repetitius similars als biològics i que, seguint uns determinats criteris, es podia predir matemàticament quan un imperi, civilització o poble deixaria d’existir.

El que resulta més inquietant d’aquesta teoria és que s’ha acabat complint. El de Figueres va encertar acuradament l’enfonsament de la URSS i la caiguda del mur de Berlín, entre d’altres fets, cosa que va cridar l’atenció de la intel·ligència dels Estats Units. Malauradament, amb el temps,  les seves teories i els seus llibres han anat caient progressivament en l’oblit.

 No obstant,  el context polític actual podria fer revifar la matemàtica de la historia. I és que Deulofeu també va predir el futur de la política catalana, situant la independència de Catalunya en una data propera a l’actual. Tenia raó, Deulofeu? Això i més es podrà veure al documental.

Aquí podeu veure'n el tràiler.