El Trio de Barcelona que van formar Gerard Claret (violí), Lluís Claret (violoncel) i Albert Attenelle (piano), torna a la temporada del Palau de la Música després de més de vint anys de la seva darrera actuació junts. Serà en el marc d’una “petita” gira de celebració dels cinquanta anys de carrera artística dels germans Claret, encara en actiu més enllà del desaparegut conjunt. El concert serà el 22 de novembre al Petit Palau i hi interpretaran el Trio núm. 7, en Si b major, op.97 de Beethoven, i el Trio núm. 1, en Re menor, op.49, de Mendelssohn. El mateix repertori que oferiran als altres quatre concerts de la gira per Catalunya, que arrenca aquest divendres al Teatre auditori de Vic i finalitzarà el 24 de novembre a l’església de Canillo, a Andorra. 

Per celebrar els seus 50 anys de carrera musical, els germans Gerard i Lluís Claret han escollit tornar a reunir el Trio de Barcelona, juntament amb Albert Attenelle, i rememorar així els 14 anys durant els quals van dur la música de cambra arreu. És un retorn puntual, expliquen, en forma d’una petita gira de cinc concerts. 

Entre el 16 i el 24 de novembre el trio actuarà al Teatre Auditori de Vic, a l’hotel Monegal de Sant Llorenç de Morunys, al Palau de la Música, al Teatre Auditori de Sant Cugat i finalment a l’església de Canillo (Andorra). El concert que oferiran el 22 de novembre al Petit Palau és molt especial pel conjunt, perquè és l’escenari on es van acomiadar com a trio fa 24 anys i “la casa de la música per excel·lència”, en opinió de Gerard Claret. 

La formació, es va fundar el 1981 i va perdurar fins el 1994 i en aquells anys va deixar empremta en la música de cambra catalana, estatal i de l’estranger. Entre els anys vuitanta i noranta va marcar la música de cambra del nostre país i també de l’estranger en nombrosos concerts i amb una discografia important. 

“Xoc emocional”

El retrobament del grup, que va començar a assajar per la gira a l’octubre, ha significat un “xoc emocional” pels seus components. Gerard Claret ha parlat aquest dilluns d’aquest impacte “molt fort” que ha suposat “recuperar les sensacions” viscudes fa més de dues dècades. “És un viatge en el temps de 24 anys, ens sentim una mica Rolling Stones però és molt bonic”, ha expressat. 

El trio ha rememorat avui els anys en què van existir com a formació estable en un temps en què no proliferaven els petits conjunts de cambra. “El panorama ha canviat moltíssim perquè llavors no hi havia res”, valora Claret. Tots tres han posat en valor la quantitat de formacions i joves intèrprets que “tenim” avui en dia, una realitat de la qual se’n senten si més no inspiradors.  

Feliços amb aquest retorn puntual, al trio només li reca no haver pogut lligar una col·laboració amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) per fer rodona la celebració. Claret ha explicat que així com van tenir clar que volien tocar al Palau, també haurien volgut ser presents a la casa de l’OBC, actualment L’Auditori de Barcelona, però en aquells anys i sota el nom d’Orquestra de Barcelona era el Palau de la Música. El músic ha explicat que no ha estat “possible resoldre-ho”, ha lamentat sense voler entrar en detalls.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat