Toni Albà dirigeix la comèdia Desexperats, que s'estrena l'11 de febrer i estarà els divendres i dissabtes de febrer al Teatre del Raval amb la intenció de fer-hi una "festa amb molt de morbo". Quatre històries amb el desig sexual com a motor formen l'espectacle en el qual Lluís Altés, Manel Piñero i Mingo Ràfols es posen en el paper de quatre personatges diferents. "Tots tres es van combinant d'home, de dona, de gais o transsexuals", ha explicat Albà a l'ACN aquest dimecres. Amb text de Rafel Barceló i Tomàs Fuentes i els boleros d'Antonio Santoyo, l'obra representa un "repte" per, a més del desafiament interpretatiu, la modesta producció del projecte. "Aquí anem a lo essencial, no tenim un gran fons amb llums", ha dit Albà.

Toni Albà en un pla mitjà al Teatre del Raval. Mar Vila ACN

Toni Albà en un pla mitjà al Teatre del Raval. Mar Vila ACN

Toni Albà cus ell mateix el vestit que es posarà Piñero per fer el rol femení. Un exemple de com ha dissenyat i construït l'escenografia que malgrat és de la seva productora, assegura que l'han produït conjuntament amb Altés, Piñero i Ràfols. "La base se l'han comprat cadascú. Tot esta fet, reciclat i a mirar la 'pela' perquè sinó no hi ha manera de produir-ho", ha dit Albà.
Tot i això, no representa "cap tipus de fre" per engegar un projecte distés, còmic i desenfadat amb el que tenen intenció de fer gira per Catalunya. "No tindríem aquesta llibertat si estiguéssim en una gran estructura", ha apuntat Albà. 

Lluís Altés i Mingo Ràfols. Mar Vila ACN

Lluís Altés i Mingo Ràfols. Mar Vila ACN

Quatre històries amb el sexe com a vincle entre els personatges "pot funcionar molt bé" en la programació de pobles i de festa major, considera Albà. La primera parada serà al Teatre del Raval, on els tres actors es posen a la pell de quatre personatges diferents després de canviar la idea original en la qual l'actriu Anna Bertran havia d'interpretar el rol femení. Mingo Ràfols va agafar aquest paper, aportant la "paritat" a l'obra. "Forma part del joc. Quin repte més divertit que actors interpretin una dona i quin problema pot haver-hi", ha reflexionat el director. 

Cada 15 minuts els actors canvien de rol, el que els obliga a "desconnectar i entrar ràpid a l'altre paper", ha explicat Manel Piñero. "El paper femení és el més laboriós, el meu llenguatge corporal ha de ser molt femení i la veu la suavitzo", ha dit Piñero. Qui va ser l''Homo APM?', ha assegurat que rebre les indicacions d'Albà "és brutal" i estan "aprenent molt". 

El desig sexual que impregna l'obra provoca unes situacions, al parer d'Albà, en què els personatges poden sortir de les escenes i "posar-se a fer cabaret". Però no ho és pas un cabaret, tot i que hi recordi, sinó "situacions teatrals amb morbo". "El Manel vestit així, farà trempar més d'una senyora o un senyor. Es tracta de defensar aquest desig", ha dit Albà sobre el repte interpretatiu de l'espectacle.

Respecte el procés creatiu, Albà ha apuntat que han hagut de canviar parts del text perquè "sonaven masclistes". "Avui en dia segons quins comentaris fessis podien ser molt masclistes. Ens sonava 'heavy' algunes coses", ha confessat Albà. Per això van canviar coses "per a què fossin acceptables". "Fa 30 no ens ho hauríem plantejat. S'ha d'anar en compte com ho diem i fem", ha reblat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat