La vila de Tiana tornarà a acollir el 18 i 19 de gener el festival de novel·la negra catalana, el Tiana Negra. El festival, que arriba aquest any a la setena edició, vol mantenir l'essència de totes les edicions celebrades fins ara i dotar la novel·la negra catalana d’un espai de referència amb les obres més destacades d'aquest gènere actual. “El Tiana Negra ha estat una de les experiències més boniques de la meva vida i de les més intenses. En clau de literatura i de país crec que som un festival de referència i el model a seguir que ha inspirat molts altres festivals de petit format", assegura Sebastià Bennasar, creador i director del festival, que enguany lidera per última vegada el Tiana Negra.

El Tiana Negra torna a l'essència amb què es va crear per tancar un cicle. La literatura negra n’és la clara protagonista per damunt d’altres disciplines del gènere. I és que és un festival pioner entre els festivals de literatura negra a Catalunya i ha experimentat un creixement progressiu contribuint a l’auge de la literatura negra catalana dels últims temps.

Aquesta setena edició acollirà el bo i millor de la literatura negra en català actual, amb prop d’una vintena d’activitats i més de 20 autors vinguts d’arreu del país amb noms com Margarida Aritzeta, Francesc Puigpelat, Montse San Juan, Raquel GámezÀlex Martín i Núria Queraltó entre molts d'altres. El Tiana Negra mantindrà el seu format habitual i les seves activitats de més èxit, entre les quals destaquen aquest any; una taula rodona dedicada a autors valencians, la imprescindible aportació valenciana, la conferència d’Àlex Martín sobre el moment actual de la literatura negra catalana, No és or tot el que brilla, l’homenatge a Margarida Aritzeta, i la cloenda internacional, amb l’escriptor portuguès Francisco Moita Flores. Tanmateix, el festival acollirà també activitats com les Taules de Novetats, les Cadires d’Orelles, la música de saxo o el lliurament del Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana, que enguany arriba a la sisena edició. A més dels autors ja esmentats, altres noms destacats com Jordi Dausà, Irene Solanich, Juli Alandes, Francesc Bayarri, Vicent Borràs, Joan Carles Ventura, Miquel Fañanàs, Fàtima Llambrich, Oriol Canals, Albert Villaró, Oriol Comas, Ferran Grau, Francesc Planes, Emili Bayo o Jordi de Manuel seran presents al certament.

Com a novetat, Sebastià Bennasar deixarà el càrrec i ha decidit que aquesta edició del festival serà l'última com a director. Bennasar vol donar pas a noves idees i maneres de fer i assumir reptes professionals nous. El seu lloc l’ocuparà una persona de gran experiència en el gènere negre i que es coneixerà durant el festival. Bennasar creu que el festival no ha de canviar gaires coses i ha de mantenir l'essència per la qual va ser creat: Dotar la literatura negra catalana d’un espai propi, d’una plataforma per al gènere que permeti augmentar els lectors. “La novel·la negra en català té més visibilitat que mai i se’n parla als mitjans. Hi ha col·leccions i editorials específiques d’aquest gènere. Han sortit nous autors que conviuen amb els sèniors i s’ha eixamplat la base lectora", afirma Bennasar. 

Convertit en un dels festivals referents de l’actual panorama literari català i amb unes xifres d’èxit, el Tiana Negra ha acollit durant 6 anys més de 6.000 participants, prop de 120 activitats literàries i 120 escriptors que durant dos dies convertiran el municipi de Tiana en la capital de la novel·la negra catalana. El gruix de les activitats es duran a terme a la Sala Albéniz del Casal de Tiana durant el 18 i 19 de gener del 2019. 

Foto de portada: Edició anterior del Tiana Negra