Juntament amb el feminisme, el Black Power és el moviment polític de la segona meitat del segle XX que ha tingut una presència més important en el món de l'artAhir es va inagurar Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power, una exposició a la Tate Modern que mostra les creacions plàstiques més emblemàtiques que aquest moviment va provocar. Us n'oferim una selecció. 

1. Icon for My Man Superman és una obra de Barkley L. Henricks (1945-2017), de l'any 1969. Henricks hi afegeix, a tall d'epígraf: Superman Never Saved Any Black People.

son1

 

2. Did the Bear Sit Under a Tree?, també de 1969. Per Benny Andrews (1930-2006), que va retirar la bandera americana a un costat per emplaçar al primer pla un irat boxejador negre.

.son2

 

3. Black Children Keep Your Spirits Free, de 1972. Per Carolyn Lawrence.

.son3

4. Revolutionary, de 1972. Per Wadsworth Jarrell. El mític cabell afro de l'activista Angela Davis, voltat dels grans eslògans dels seus mítings, és un dels plats forts de l'exposició. 

son4

5. We Shall Survive. Without a Doubt. Es tracta d'un poster de l'any 1971 fet per Emory Douglas, el cèlebre 'ministre de cultura' dels Black Panthers. 

.sof6

6. La icona del moviment Black Power, feta amb fusta de magnolia per Elizabeth Catlett (1915-2012), sota el títol Black Unity.

.faust

7. Romare Bearden (1911-1988), que als anys seixanta treballava al Harlem Culture Council, és l'autor del collage Pittsburgh Memory, de 1964.

son8

8. Per a la cultura de masses d'arreu del món, Muhammad Ali va ser el gran portaveu del moviment Black Power. Aquest retrat que va fer-li Andy Warhol podrà veure's a l'exposició Soul of a Nation fins al 22 d'octubre.

 mason

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat