Avui s'ha presentat la 35ª edició de La Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc del 8 al 17 de setembre a l'avinguda de la Catedral. L'acte, encapçalat per Joan Sala, president de La Setmana, ha comptat amb la presència del nou conseller de cultura, Lluís Puig, el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, i la presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats.

Enguany, com ha volgut ressaltar el president del certamen, la Setmana creixerà encara més, batint nous rècords d'expositors (163), de presència de segells editorials (144), d'espais (amb la participació del CoAC) i d'activitats organitzades. No obstant, el més atractiu d'aquesta edició seran les novetats que s'hi incorporen.  Per primer cop, La Setmana tindrà un convidat especial, en aquest cas el conegut novel·lista i director de cinema estatunidenc Paul Auster, autor de La Trilogia de Nova York (1987) o Informe de l'Interior (2013), que aprofitarà per presentar al seva darrera novel·la 4 3 2 1 (Edicions 62). També serà la primera edició on les Illes Balears hi tindràn presència com a conjunt a través d'un expositor de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Per la seva banda l'IRL, com ha anunciat Forcano, celebrarà la 6ª edició del Making Catalana Literature Travel for International Publisher and Agents, un important esdeveniment de compra-venda de drets de publicació que per primer cop coincidirà amb La Setmana amb l'objectiu de "mostrar als agents literaris de l'estranger la vitalitat de l'ecosistema literari català".

Seguint aquesta línia d'internacionalització de la literatura catalana promoguda per l'IRL, s'instalarà per primer cop un mòdul sencer dedicat exclusivament a la venda de traduccions d'autors catalans en altres llengües. I és que enguany el 21è Premi Trajectòria s'ha atorgat unànimament a Jaume Cabré (Barcelona, 1947), un dels escriptors de casa nostra amb més projecció exterior (traduït a més de 17 llengues). A Cabré ha estat dedicada l'obra del pintor Joan Pere Viladecans, encarregat de dissenyar el cartell d'aquesta edició de La Setmana.

Tot i l'èxit creixent d'aquesta iniciativa ja consolidada, els organitzadors de La Setmana han remarcat que encara queda molta feina per fer. Tal i com ha explicat Ayats, només el 27% de la població afirma llegir algun cop en català, tendència que busca revertir-se generant nous lectors aprofitant la visibilitat que cada any dóna aquesta fira al llibre en català.

Ha tancat l'acte el nou conseller de cultura, Lluís Puig, que ha remarcat l'increment de la prestació que la Generalitat (i també l'Ajuntament de Barcelona) donarà a l'organisme. Puig ha volgut destacar, però, que el més important no és el cost, sinó la inversió de futur que s'està realitzant amb aquesta iniciativa que ajuda a normalitzar i desacomplexar el mercat cultural català, que des de la declaració de Palma, cada cop està més articulat amb els altres territoris de parla catalana.