L'actor Robert Redford ha confirmat aquest dilluns en una entrevista a Entertainment Weekly que abandona als 81 anys la carrera d'actor, després de seixanta anys dalt dels escenaris i davant les càmeres. Abans, però, presentarà la seva darrera pel·lícula com a actor The old man and the gun, dirigida per David Lowery, i on interpreta a un personatge real, Forrest Tucker, un lladre que va passar bona part de la seva vida a la presó i que va cometre el seu darrer atracament a un banc als 80 anys. Us proposem resseguir les millors pel·lícules de Robert Redford 

1. Descalços pel parc (1967)

 Després de protagonitzar la versió teatral d'aquesta comèdia romàntica, Robert Redford va fer el salt al cine del bracet de Jane Fonda, dirigits per Gene Sacks. Junts donen vida a una parella acabada de casar, Paul i Corie, amb dos formes de ser ben diferents: ella és un esperit lliure i revel i ell és un home conservador i tranquil. A més de la diferència de caràcters, han de suportar un veí pesat i un mare massa intrusiva. 

2. Dos homes i un destí (1969)

Redford i el seu bon amic Paul Newman interpreten dos lladres del llunyà Oest en la seva fugida dels seus perseguidors. Newman és Butch Cassidy i Redford Sundance Kid, dues llegendes reals, en una de les pel·lícules més famoses de la parella, dirigida per George Roy Hill i que va rebre diversos premis.

3. Tal com érem (1973)

 Redford i Barbra Streisand donen vida al llarg de diverses dècades a una parella que s'estimen massa per poder estar junts en aquesta pel·lícula de Sidney Pollack. Es coneixen als anys 30 a la Universitat, quan ell, Hubbell Gardiner, és un jove playboy i ella, Katie Morosky, una ferma activista a favor de la República espanyola.

4. El cop (1973)

Després de l'èxit de Dos homes i un destí, George Roy Hill va tornar a reunir Redford i Newman per a una nova pel·lícula, on interpreten a un parell d'estadors que es preparen fer el cop del segle al Chicago de la Gran Depressió. La pel·lícula va guanyar el premi Oscar de l'Acadèmia.

5. El gran Gatsby (1974)

Robert Redford, un dels galants del cinema més atractius, va donar vida al misteriós protagonista de la cèlebre novel·la de Francis Scott Fitzgerald, en una adaptació signada per Jack Clayton, on Mia Farrow donava vida a la dona que estimava Jay Gatbsy.

6. Tots els homes del President (1976)

Un altre dels papers més icònics d'aquesta estrella del cinema va ser el del periodista Bob Woodward que juntament amb el seu company Carl Berstein (interpretat per Dustin Hoffman) va destapar el cas Watergate, en una pel·lícula dirigida per Alan J. Pakula.

7. Gent corrent (1980)

 Robert Redford es va estrenar en la direcció de cinema amb aquesta adaptació de la novel·la de Judith Guest, sobre una família model que es trenca a causa d'un accident, i que li va valer el seu únic Oscar, guanyat com a director.

8. Memòries d'África (1985)

Sidney Pollack va tornar a comptar amb Redford en aquesta adaptació de la novel·la autobiogràfica d'Isak Dinesen -pseudònim literari de l'escriptora danesa Karen Blixen- en que l'actor donava vida al caçador Denys Finch Hatton, amb qui Bixen va mantenir una relació amorosa mentre era la colònia britànica de Kènia, on havia anat seguint el seu marit. 

9. L'home que xiuxiuejava als cavalls (1998)

 Robert Redford, ecologista i bon coneixedor de la natura -com ha deixat patent al llarg de la seva carrera- va dirigir i interpretar aquesta adaptació de la novel·la de Nicholas Evans, en que dona vida a un entrenador de cavalls que ha de curar el pura sang d'una jove adolescent, interpretada per Scarlett Johanson, en un dels seus primers papers.

10. Lleons per xais (2007)

Una vegada més, Redford es va situar davant i darrera la càmera per dirigir aquesta crítica a la política internacional i de defensa dels Estats Units, en un context de guerra contra el terrorisme. Tom Cruise i Merryl Streep formen part del repartiment d'aquesta pel·lícula on Redford, de conviccions polítiques liberals, mostra el seu costat més polític.