El projecte #RavalKm0 ha iniciat el seu quart any en el marc del procés de promoció del Raval com a Territori Socialment Responsable. El projecte busca generar noves oportunitats formatives, laborals i comercials al barri, a la vegada que es promou la millora de la imatge d’aquest, dins i fora del Raval, a partir del treball col·lectiu de diferents entitats, institucions i comerços del barri.

En aquesta edició el projecte ha permès formar a 18 persones en atur, algunes de les quals han estat contractades per elaborar 50 arcs lumínics i serigrafiar 4.000 bosses de roba. Els nous arcs, que es sumaran als més de 70 d’edicions anteriors, il·luminaran més d’una vintena de carrers i espais del barri com la Rambla del Raval, els carrers Carme, Hospital, Àngels, Pintor Fortuny, Bonsuccés, Ma Aurèlia Capmany entre d'altres.

Instal·lació de les llums al Raval. Fundació Tot Raval

Instal·lació de les llums al Raval. Fundació Tot Raval

La iniciativa, promoguda per la Fundació Tot Raval i Impulsem, genera oportunitats per a persones del barri en situació d’atur, que hi participen produint els arcs de llum que guarniran diversos carrers, espais i equipaments del barri durant la campanya de Nadal i bosses de roba que els comerciants repartiran entre el veïnat i visitants.

El disseny dels llums ha estat a càrrec del dissenyadors Curro Claret i la dissenyadora Maria Güell, que compta amb una àmplia experiència en la il·luminació d’espais públics. Jordi Puig, fotògraf especialitzat en la realització de sèries de retrats i de col·lectius diversos, ha realitzat més d’un centenar de retrats d’avis/es, néts/tes i famílies del barri, 50 dels quals servirarn de referent per a la creació dels arcs lumínics d’enguany. Els protagonistes de les fotografies són persones que, de manera voluntària i responent a una crida a les xarxes socials i entre les associacions de comerciants, han volgut participar al projecte. 

Siluetes de persones al Raval. Fundació Tot Raval

Siluetes de persones al Raval. Fundació Tot Raval

El projecte culminarà el dissabte 24 de novembre, amb una festa a la Plaça Salvador Seguí oberta a tothom per inaugurar l'encesa de llums de Nadal. L’encesa s’iniciarà amb l’espectacle de creació artística comunitària Lluernes d’hivern, protagonitzat per veïns, veïnes, artistes i entitats del barri. Es tracta d’una performance-instal·lació que parla de la llum i l’ombra del Raval, en la qual es barregen històries reals i qüotidianes del barri amb mites i llegendes que neixen al voltant dels Jardins de Rubió i Lluch, on continuarà i finalitzarà l’espectacle.

A continuació, el públic assistent podrá gaudir a La Capella, al carrer Hospital, 56, de l’exposició Històries #RavalKm0 (2016-2018), en la qual es mostraran les fotografies que han inspirat els arcs durant els darrers 3 anys de projecte, així com alguns dels arcs produïts a partir d'aquestes imatges. La mostra acollirà les 60 fotografies realitzades per Jordi Puig per a l’edició d’enguany, així com una mostra de les imatges realitzades per les fotògrafes Maria Espeus i Laia Albert en les dues anteriors edicions. L'exposició estarà oberta al públic del 24 de novembre de 2018 fins al 6 de gener de 2019.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat