El món s'ha vist sacsejat per una pandèmia que ha fet tremolar els fonaments de la societat capitalista. En aquests moments d'incertesa és més necessari que mai posar-nos a pensar i a discutir sobre les idees que propiciaran la transformació profunda que necessiten les nostres societats.

El món del llibre, i en especial les editorials de pensament crític, està vivint un moment molt dur a nivell internacional a causa del tancament de les llibreries. Davant d’aquesta situació, una sèrie d'editorials radicals de tot el món (entres les quals, la catalana Tigre de Paper) juntament amb la fira d'idees Literal, han proposat tirar endavant Radical May, un festival online del llibre radical que iniciarà el proper 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors i s’allargarà tot el mes, i que tindrà com a principals reclams les veus de Noam Chomsky, Erik Loomis, Mark Bray, Wu Ming i Sarah Jaffe.

El festival literari comptarà amb una programació variada de taules rodones, xerrades i debats al voltant de les idees que transformaran el món que ve. Les activitats es portaran a terme en la majoria de franges horàries i diversos idiomes. D’aquesta manera, en un moment d’incertesa, aquesta iniciativa pretén situar el pensament crític en el pal de paller de les respostes que totes i tots necessitem durant el confinament.

Així, autores i autors de renom internacional i nacional seran les protagonistes d'aquest maig radical. El tret de sortida del festival el donarà la conversa que Susan Ferguson i Tithi Bhattacharya tindran sobre La vida, el capitalisme i la pandèmia: idees feministes sobre el treball de les dones. El mateix dia 1 de maig, Noam Chomsky i Erik Loomis reflexionaran sobre la Resistència obrera a la crisi del capitalisme. Mark Bray, Wu Ming, Sarah Jaffe o Costas Lapavitsas seran alguns dels autors que també reflexionaran durant el Radical May.

El projecte vol sumar durant aquest maig iniciatives d'arreu del món en les principals llengües del planeta. A través del manifest, que es pot trobar a la web de la iniciativa, ja s’hi han sumat projectes d'Estats Units, Regne Unit, Canadà, Indonèsia, Catalunya, l'Estat Espanyol, Amèrica Llatina, França i Itàlia, entre altres. Verso books, Bellaterra edicions, Haymarket, Pluto press, Tigre de Paper edicions, Feminist Press, PM press, AK press o Momo editore son algunes de les editorials participants.

Radical May tindrà com a espai de trobada i difusió la pàgina web de la fira Literal. Així, radicalmay.literalbcn.cat serà, alhora, agenda i repositori de les activitats que es programaran de l'1 al 31 de maig arreu del món i que es podran seguir gratuïtament per internet.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat