El fotógrafo de Mauthausen, amb direcció de Mar Targarona, Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta i Viaje al cuarto de una madre de Celia Rico, amb 9 nominacions, es posicionen com a principals favorites per als Premis Gaudi 2019. A continuació, i amb 8 nominacions, Petra de Jaime Rosales i amb 7, Les distàncies d'Elena Trapé. La gala dels XI Premis Gaudí tindrà lloc al Palau de Congressos de Catalunya el diumenge 27 de gener de 2019 i estarà dirigida per Lluís Danés amb la presentació del Mag Lari.

Tràiler d'El fotògrafo de Mauthausen

 

Tràiler d'Entre dos aguas

 

Tràiler de Viaje al cuarto de una madre

Paritat en la direcció

Pel que fa a les pel·lícules que aspiren al Premi Millor Pel·lícula, destaquen Les distàncies d'Elena Trapé, Jean-François i el sentit de la vida de Sergi Portabella, Formentera Lady de Pau Durà i Yo la busco de Sara Gutiérrez Galve, mentre que en la categoria de Premi a la Millor Pel·lícula en llengua no catalana, són finalistes El fotogràfo de Mauthausen de Mar TargaronaViaje al cuarto de una madre de Celia Rico Clavellino que debuta, Entre dos aguas d'Isaki Lacuesta i Petra de Jaime Rosales

El Premi a la Millor direcció se'l disputaran Elena Trapé, Celia Rico, Isaki Lacuesta i Jaime Rosales. Cal destacar que quatre dels vuit llargmetratges nominats en les dues categories de Millor pel·lícula estan dirigits per dones. Totes quatre formen part, també, de les candidatures al Millor guió: Rico en solitari; Trapé juntament amb Miguel Ibáñez Monroy i Josan Hatero; Lacuesta amb Isa Campo i Fran Araújo, i Rosales amb Michel Gaztambide i Clara Roquet.

La directora de 'Viaje al cuarto de una madre', Celia Rico. Violeta Gumà

La directora de 'Viaje al cuarto de una madre', Celia Rico. Violeta Gumà ACN

Mario Casas aspira al Gaudí com a millor actor

Els actors amb més nominacions per al Premi al Millor protagonista masculí l'ocupen Mario Casas per El fotógrafo de MauthausenSergi López per La vida lliureIsrael Gómez Romero, per Entre dos aguas i Àlex Brendemühl, per Petra. Pel que fa a la Millor protagonista femenina, estan nominades Alexandra Jiménez per Les distàncies, Bárbara Lennie per Petra; Carme Elías per Quién te cantará Lola Dueñas, per Viaje al cuarto de mi madre.

Mario Casas, i la directora del film, Mar Targarona. Pere Francesch

Mario Casas, i la directora del film, Mar Targarona. Pere Francesch ACN

Anna Castillo per Viaje al cuarto de mi madre, Marisa Paredes i Oriol Pla per Petra, Maria Ribera i Miki Esparbé per Les distàncies, Clara Segura per Durante la tormenta,  Alain Hernández per El fotógrafo de Mauthausen i Eduard Fernández per Todos lo saben estan nominats al Premi Millor actriu i actor secundari.

Altres categories

En les categories de Millor documental, s'ha nominat Alba Sotorra amb Comandant Arian, Diana Toucedo per Trinta lumes, Carles Bosch per Petitet i Gustavo Sánchez I Hate New York. Aspiren al Gaudí a la Millor pel·lícula per a televisió, Sílvia Quer, amb De la ley a la ley, Sílvia Munt amb Vida privada, Joel Joan, amb El nom, i Lluís Maria Güell amb Vilafranca. S'ha nominat també a Bàrbara Farré per La última virgen, Tomorrow, d'Andrew Tarbet, Primer estrall, de Ventura Durall, i Silencio por favor, de Carlos Villafaina per al Premi a Millor curtmetratge.

Call me by your name dirigida per Luca Guadagnino, Caras y lugares, dirigida i escrita per Agnès Varda i JR, Cold war, dirigida i escrita per Pawel Pawlikowski, i El hilo invisible dirigida i escrita per Paul Thomas, nominades al Premi Millor pel·lícula europea.  

En l'apartat de Millor film d'animació, aspiren a l'estatueta Black Is Beltza dirigida per Fermín Muguruza i Memòries d’un Home en Pijama dirigida per Carlos Fernández de Vigo. També a la categoria de Millor muntatge es troben Liana Artigal, per Les distàncies o Ana Pfaff per Con el viento. Sergi Dies per Entre dos aguas, i Bernat Vilaplana i Jaume Martí, per Jurassic World: El reino caído aspiren a la categoria de millor muntatge.

 
A Millor so, Amanda Villavieja està nominada per partida doble amb Alejandro Castillo per Entre dos aguas i amb Albert Manera per Viaje al cuarto de una madre, en una categoria on també busca premi Oriol Tarragó per Jurassic World: El reino caído.

 El pròxim 3 de gener començarà la segona volta de votacions d'on sortiran els films guanyadors de cada categoria.