L'any 2016 un grup de mataronins, encapçalats per la família de Bonaventura Claveguera i Claveguera, Ventura Ametller de nom de ploma, van decidir aprofitar els 30 anys de la publicació de la seva novel·la capdal, Summa Kaòtica per homenatjar aquest escriptor i poeta empordanès arrelat a Mataró. Els actes de recordança -que es van estendre a Pals, la seva vila nadiua i d'altres localitats catalanes vinculades a la seva obra o la poesia- van donar com a resutat permanent la constitució de l'Associació Ventura Ametller, que presideix Teresa Claveguera -filla de l'escriptor- i que com a primera activitat acaba de presentar el primer premi de poesia Ventura Ametller. 

Aquest divendres 5 d'octubre a la llibreria Dòria de Mataró -un dels epicentres de l'homenatge ametllerià- es va donar a conèixer aquest nou guardó, que compta amb el suport i la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró, Òmnium Cultural i la mateixa llibreria Dòria. El premi compta amb un jurat d'alt nivell, format pel poeta i president del CoNCA Carles Duarte, la crítica literària Glòria Farrés, el poeta Jaume C. Pons Alorda, l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol Cruells i la filòloga Marta Puigventós, com a secretària, i consisteix en una dotació econòmica de 1.000 euros i la publicació del llibre dins la col·lecció de poesia de l'editorial Edicions de 1984. El proper dia 21 de març de 2019, coincidint amb el dia Mundial de la Poesia, es donarà a conèixer el nom del primer guanyador.

En l'acte s'ha posat de manifest, una vegada més, la necessitat de recuperar i difondre l'obra de Ventura Ametller, un escriptor prolífic però del qual encara en resta inèdita gran part de la seva obra. En aquest sentit, Josep Cots ha anunciat el compromís d'Edicions de 1984 de publicar l'obra poètica completa de l'autor i iniciar un procés de recuperació de la resta de la producció literària de Ventura Ametller.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat