Aquest dijous s'ha presentat en societat la renovació de l'Artesà del Prat de Llobregat com a teatre renovat i adaptat a les necessitats dels espectacles artístics del segle XXI. L'històric equipament, inaugurat l'any 2019, s'ha rehabilitat tenint en compte les noves exigències artístiques i intentant preservar la memòria i el valor històric de l'espai per a la ciutat. El nou teatre, que ha tingut un cost de 12,5 MEUR, compta amb més de 5.000 metres quadrats dedicats al teatre, la dansa, la música i el circ distribuïts en una sala gran amb 611 localitats, una de petita amb un aforament de 160 espectadors, tres sales d'assaig i diversos espais auxiliars. L’Artesà vol traspassar els límits del teatre convencional sent un espai viu i participatiu on convisquin l’exhibició d’espectacles de qualitat amb activitats de formació i de suport a la creació. 

La programació del Teatre l’Artesà s’iniciarà el pròxim 30 de març amb activitats de portes obertes gratuïtes (visites guiades, espectacles familiars, tastets escènics...) per donar a conèixer l’equipament a la ciutadania i continuarà amb la programació de diversos espectacles per a tots els públics.

El projecte de l’Artesà pivotarà sobre tres grans eixos: l’exhibició d’espectacles, la formació i la creació artística. La diversificació de la seva activitat i el fet de no centrar-la exclusivament en l’exhibició contribuirà a la sostenibilitat artística del projecte. D’aquesta manera, es pretén que la ciutadania vagi més enllà del rol d’espectador i també tingui l’oportunitat de viure experiències artístiques en primera persona.

Pel que fa a la programació, s’hi faran des de grans produccions teatrals i dansa de gran format fins a l’escena més contemporània, on la proximitat hi juga un paper més que destacat. Se cercarà sempre l’equilibri entre les propostes més comercials i les més independents, entre allò local, estatal i internacional i, sempre, des del respecte per la tradició i amb una aposta decidida per la innovació. 

L'Artesà serà el node central del programa d’Arts en Viu de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, una política pública pionera a Catalunya per facilitar l’accés i la participació de la ciutadania en igualtat d’oportunitats a les activitats artístiques. Aquest programa s’emmarca en el projecte de ciutat del Prat de Llobregat que considera educació, cultura i comunitat motors de canvi social per incentivar la participació, el compromís i l’esperit crític de la ciutadania.

Història

L’Artesà va ser construït l’any 1919 per part de l’arquitecte modernista Antoni Pasqual, per encàrrec de l’entitat Centre Artesà, i, inicialment, va acollir espectacles teatrals, projeccions de cinema i actes benèfics. Durant la Guerra Civil, la CNT el va ocupar i, acabada la guerra, la societat de propietaris recuperà l’edifici. Des d’aleshores i fins als anys 80, la seva activitat principal va ser el cinema, que va compaginar amb el teatre.

El 1987 l’Ajuntament va llogar el teatre per fer-hi una programació artística regular i posar l’accent en la seva recuperació com a espai públic dedicat a la cultura. Però, a finals de 1988, va tancar davant de la manca de condicions mínimes de seguretat i les greus deficiències estructurals de l’edifici. 

El projecte de rehabilitació de l’Artesà es va començar a concretar quan l’Ajuntament va poder comprar el recinte l’any 2003.