L'escriptor Josep M. Rovira Valls acaba de presentar el seu nou llibre El porró. De Poblet a Nova York, on traça l'evolució del porró català des dels seus orígens fins a l'actualitat, i on també recull l'ús que van fer Picasso i Miró del porró.

Des dels seus orígens a Poblet, al segle XIV, fins a les grans col·leccions internacionals de vidre, com la del Corning Museum of Glass de Nova York, el porró ha estat la inspiració de poetes i literats, i d’artistes com Picasso, Miró i Matisse, a causa de la seva bellesa i excepcionalitat. El llibre fa un repàs a l’evolució que ha fet aquest atuell, des de l’edat antiga i la importància de beure a galet, fins a les propostes més contemporànies. L’obra permet aprofundir en un dels objectes típics catalans que més s’ha sabut reinventar i reinterpretar.

L'autor, Josep M. Rovira i Valls, és un entusiasta del vidre i de la ceràmica popular, d’uns anys ençà, s’ha dedicat a l’estudi del porró. La seva professió de publicitari l’ha dut a col·laborar en publicacions de diversos àmbits. És el director de la revista Cultura i Paisatge de la Ruta del Cister, on ha publicat nombrosos articles des de l’any 2005 fins avui en dia.

La publicació va guanyar l’accèssit a la II Beca Maria Font de Carulla convocada pel mateix Museu de la Vida Rural, l’Editorial Barcino i la Fundació Carulla. L’objectiu de la beca és afavorir la recerca etnològica, però també projectes de recerca sociològica, històrica i literària que tinguin a veure específicament amb el món rural. El llibre ha estat editat per Cossetània Edicions.

El llibre de Josep M. Rovira Valls va ser presentat el passat 26 de gener al museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.