La poesia tornarà a inundar els carrers de diferents pobles i viles del Maresme. El festival Poesia i+ és el festival d'irradiació poètica més important de fora la capital, i enguany arriba a la seva 13a edició amb una programació que combina poesia, música i art. Al festival hi participaran les poblacions de Caldes d'Estrac, Canet de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Alella, Arenys de Mar i Dosrius; mantenint la tradicional seu a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. Del 5 al 15 de juliol se succeiran actes, concerts, lectures i tota mena de sorpreses.

Enguany, Poesia i+ vol posar l’accent a les noves generacions de poetes i reivindicar la figura de Josep Palau i Fabra. Rosa Pous, alcaldessa de Caldes d’Estrac, va agrair durant la presentació del festival, la cultura descentralitzada, fora de les grans urbs, que sustenta la vida cultural de comarques. En aquest sentit, cal remarcar el caràcter excepcional del festival. Es tracta d’una mostra cultural que posa l’accent al públic, on hi ha linines d’acció centrant la seva programació en les arts escèniques, la musica, la literatura, la televisió o la cultura popular. 

El Poesia i+ 2018 comptarà amb poetes, artistes i músics de diverses generacions, estils i procedències que es reuniran en els diversos escenaris del festival per reivindicar més que mai la força i la vigència de la paraula. I ho faran d’una manera especial, a tocar del públic: en espais i entorns privilegiats del Maresme, pròxims i d’aforament reduït.

Poesia propera i de qualitat

Entre les actuacions destaca la de l'artista mallorquí Miquel Barceló que, coincidint amb l’exposició Pregon desig. Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre, que es pot veure a la Fundació Palau fins al 9 de setembre, protagonitzarà amb el músic Pascal Comelade una acció molt especial a Caldes d'Estrac.

Les noves generacions de creadors hi seran molt presents. Entre els noms que visitaran el Poesia i+ hi ha Maria SevillaMíriam CanoBlancallum VidalMiriam ReyesSilvie Rothkovic, Laia Martínez i López i Jaume C. Pons Alorda. A més, la figura de Palau i Fabre serà homenatjada amb l’espectacle Palau6, que vol presentar en un nou format totes les cares del món creatiu de l’Alquimista, i un recital de Maria Cabrera i David Castillo per descobrir noves arestes en la seva poesia. El festival presentarà també un homenatge a Antoni Artigues, gran promotor de la poesia i amic íntim de Palau i Fabre; l’exposició Generació Horiginal, que recull la trajectòria del local fundat per Meritxell Cucurella, i tres noms indiscutibles de la poesia catalana actual: Dolors MiquelAlbert Roig i Josep Pedrals.

maria sevilla i joan martínez /poesia i+

Maria Sevilla i Joan Martínez

Vespres musicals

Però no només hi haurà poesia en el festival, sinó que com bé diu el títol de l’esdeveniment, es busca crear un diàleg entre la poesia i diferents representacions culturals. Una de les més importants, com no podria ser d’altra manera, serà la música. Entre les actuacions a destacar hi hauràla nit de pop metafísic que tancarà el festival diumenge 15: Ferran Palau i El Petit de Cal Eril tornaran a compartir escenari per fer-nos volar i tocar les estrelles. També cal destacar l’espectacle íntim i personal que presentarà Enric Montefusco dissabte 14, preparat per a l’ocasió, i el concert de Maria Coma, un dels pocs que farà aquest estiu a Catalunya. També en un format íntim, Miquel Serra vindrà des de Mallorca per tocar en solitari les seves cançons intenses i delicades. Completen el programa músical les propostes dels vigatans Germà Aire, a punt de treure nou disc, del músic i poeta Xarim Aresté, acompanyat per una banda ben potent, i Clara Peya, un dels grans talents creatius, acompanyada aquest cop per la veu de Magalí Sare.

Ferran Palau

Eduard Escoffet, director artístic de l’edició d’enguany, vol reivindicar l’esperit de Palau i Fabre al treballar creant un festival de poesia en el present amb l’esperit transgressor i de connexió inter-generacional del poeta. Es vol presentar una poesia oberta a tothom i demostrar un creixement qualitatiu del festival. Es millora any rere any per fer l’experiència més intensa. I enguany, amb la col·laboració conjunta dels dos festivals de poesia del Maresme, amb dues dinàmiques molt diferents però que es complementen, es milloren i s’amplien els diferents espais del festival. 

La fundació de Palau i Fabre es transformarà en una mena de cuina on es faran bullir les noves propostes artístiques. En un any marcat pel mundial de futbol, s’ha volgut reivindicar els seus colors del festival per transmetre la força de la poesia. S’ha creat una imatge despreocupada que s’apropia de l’estètica i l’eufòria del futbol protagonitzada per artistes, poetes i diferents creadors del món de la cultura. 

EP18 0378.1R preview