Emili Rosales, director del Grup 62, ha anunciat que a la tardor Destino publicarà un volum de textos inèdits de Josep PlaFer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses. Es tracta d’un conjunt de textos que probablement Pla hagués destinat a un volum suplementari de la seva obra completa i que no van arribar a incorporar-se a aquesta. Són escrits dispersos dels anys seixanta, de dimensions molt diferents: n’hi ha de molt breus i n’hi ha altres d’una trentena de pàgines. Tot junts completen un volum d’unes 200 planes que agrupa escrits sobre la realitat catalana, sobre els personatges amb que Pla es relacionava... La edició ha anat a càrrec de Francesc Montero, de la càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona. Emili Rosales ha comparat el Pla d’aquestes notes amb el Pla d’El quadern gris. I afirma que es tracta de textos “madurs i desenvolupats”, no d’uns simples apunts...

Pla no deixa de funcionar

Fer-se totes les il·lusions possibles... s’editarà en català i en castellà. El títol del volum ha estat triat en referència a una frase de Pla: “La clau és fer-se totes les il·lusions possibles i no creure-se’n cap”. Aquests textos que publicarà Destino són propietat dels hereus de Pla. Emili Rosales anuncia que no descarta que quan es revisi l’arxiu persona de Pla apareguin nous documents que puguin incorporar-se també a les obres completes. De fet, Rosales ha confirmat que el Grup 62 està compromès a continuar reeditant pla, de tal forma que tots els seus llibres estiguin sempre disponibles. Tot i que les vendes d’alguns llibres antics no siguin molt grans, els nous textos que apareixen de Pla tenen molt bona sortida, i els volums de les obres completes tenen sortides contínues.

Vocació de líders

Josep Ramoneda, president del Grup 62, ha afirmat que el seu grup vol continuar mantenint el liderat del llibre en català. Ha fet un balanç positiu del darrer any, amb una pujada lenta de vendes, especialment de ficció (i ha un estancament de la no ficció i una petita regressió del llibre infantil i juvenil). Malgrat tot el Grup dóna per superada la crisi que va estar a punt de fer tancar l’empresa i que va culminar amb la integració al bloc Planeta, que segons Ramoneda “ha apostat molt seriosament pel futur del Grup 62”. Emili Rosales ha afirmat que la integració a Planeta ha permès consolidar el lideratge de l’empresa en el mercat català, i ha posat com a exemple del seu èxit el fet que els llibres més venuts de Sant Jordi fossin del Grup (amb obres com la de Pilar Rahola). L'autor més venut del 2016, Xavier Bosch, ha arribat als 40.000 exemplars, i Rafel Nadal, Pilar Rahola, Sílvia Soler i Jaume Cabré han superat els 30.000. També ha destacat que gràcies a la participació a Planeta, ha estat més fàcil la internacionalització dels autors catalans: Jaume Cabré, Rafel Nadal, Care Santos o Lluís Llach han pogut accedir a un mercat més ampli gràcies a l'acció del gran grup editorial. Rosales i Ramoneda han estat d'acord en anunciar que amb la consolidació el Grup 62 pot tornar a prendre iniciatives ambicioses.

Prioritats

Actualment, el Grup 62 publica 150 títols anuals per a adults, més uns 200 títols entre literatura infantil i juvenil i llibre de butxaca. Entre les prioritats actuals hi ha, a més de situar llibres en les llistes dels més venuts, la publicació de clàssics, el manteniment del catàleg, l’edició d’assaig... Entre els clàssics moderns, s’anuncia per a la tardor una nova traducció, de Monika Zgustova de La cavalleria roja, d'Isaak Bábel tot coincidint amb el centenari de la Revolució Russa. I una de les iniciatives més sonades de l’any és la traducció d’una tria de la poesia d’Emily Dickinson, traduïda i editada per Marcel Riera (mai no s’havia traduït al català un poemari sencer de l’autora). El volum es titularà Aquesta és la meva carta al món. Poemes escollits. 

Els grans autors catalans, revaloritzats

En relació amb els autors catalans, el Grup 62 ha reeditat l’obra completa de Jesús Moncada i ja anuncia que el 2018 continuarà l’edició de l’obra completa de Joan Fuster, en col·laboració amb la Universitat de València. En l’àmbit de la poesia, Emili Rosales ha anunciat que al gener de 2018 es publicarà Manera negra, el darrer poemari de Narcís Comadira, i per aquestes dates també es preveu l’edició d’una tria de la poesia de Màrius Sampere. Al setembre es reeditarà un assaig clàssic: Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig; es tractarà d’una edició revisada per Rosa Torán, amb una àmplia introducció. Els editors del Grup 62 han celebrat que per primera vegada un autor en català, Joan Margarit, hagi guanyat el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda, atorgat pel govern xilè.