Pinzells, pintura negra i 700 m² de paper. Són els tres elements amb què s’enfronta Perico Pastor al repte de crear el dibuix més gran de la història de Barcelona, des de primera hora d’aquest diumenge i fins que acabi el dia. L’escenari, la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya MNAC, convertida en un ‘Envelat’ plegat de figures dansant, pintades en simple tinta negra sobre un immens paper blanc que n’ocupa tota la planta. Amb aquesta posada en escena i un taller paral·lel de dibuix d’instruments el MNAC se suma per primera vegada al Big Draw Barcelona Dibuixa, la festa del dibuix que enguany arriba a 6 museus de la ciutat amb 41 tallers gratuïts per promoure el llenguatge del dibuix com a eina d’aprenentatge i d’expressió.

Perico Pastor ha creat al llarg del dia un gran dibuix al terra de la Sala Oval del MNAC amb l’única ajuda d’uns pinzells gruixuts, pintura negra i, és clar, el seu talent. L’encàrrec li va fer el museu fa sis mesos, ha explicat a l’ACN. “Quan em van parlar de ‘dibuix gros’ (Big Draw) vaig pensar en dibuixar a la Sala Oval però també creia que no m’ho proposarien”, confessava aquest migdia, amb encara molta feina per endavant però molt motivat amb el repte. 

L’artista ha explicat que va tenir idea de crear un envelat amb figures dansaires en negre sobre blanc, per evitar complexitats “de perspectiva i llum”. “Es transforma el llenç en una cal·ligrafia, formada per dansaires, i quan estigui acabat espero que omplin la sala com si realment fos un envelat”. És la manera de Pastor de dir que està fent el treball “pràcticament a cegues” i “distribuint els dansaires sobre la marxa”.

foto 3414457

Perico Pastor, ajupit sobre l'immens Envelat que ha creat a la Sala Oval del MNAC. Pau Cortina.

Un cop acabada, l’obra de Perico Pastor romandrà instal·lada a la Sala Oval del MNAC fins al proper dia 5 de novembre. 

El públic del Museu ha pogut anar seguint l’evolució del seu procés de creació al llarg de la jornada i, a més, qui ho volia podia ajudar l’artista a posar música a aquest particular envelat dibuixant instruments en un taller a càrrec de l’artista Miquel Samaniego. 

Es tracta d’un taller inclusiu, gratuït i obert a tot el públic, que forma part de l’ADN del Big Draw Barcelona Dibuixa. En concret, aquesta activitat formava part de la Setmana Apropa Cultura, la xarxa que treballa per fer la cultura més accessible a les persones en situació de vulnerabilitat. 

En aquesta edició del festival, la primera en la qual participa el MNAC, 28 entitats de la ciutat organitzen 41 tallers a l’entorn de sis museus amb l’objectiu de fomentar la llibertat i la imaginació a través d’aquestes activitats dirigides per artistes.

Foto de portada: Panoràmica de la Sala Oval del MNAC amb Perico Pastor treballant a  sobre 700 m² de paper. Pau Cortina.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat