La novel·la 'El que em queda de tu', de Pepa Aguar, i el poemari 'L'animal que parla', de Josep-Anton Fernández, són els guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Gandia 2020, lliurats aquest vespre a la ciutat valenciana. Pepa Aguar (València, 1964) s'ha endut el XLII Premi Joanot Martorell de Narrativa amb una obra que plasma la impotència familiar davant la pèrdua de memòria progressiva de la matriarca. Al seu torn, Josep-Anton Fernández (Barcelona, 1963), ha guanyat el LVIII Premi Ausiàs March amb la seva estrena en la poesia, una "rara descoberta" que manté "l'interès sostingut" al llarg de tota l'obra, segons ha valorat el jurat. Edicions 62 editarà ambdós títols, premiats respectivament amb 20.000 i 8.000 euros. 

La gala de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest divendres a la tarda al saló de Corones del Palau Ducal dels Borja de Gandia, ciutat que convoca i acull el premi. 

'El que em queda de tu', de Pepa Aguar és una novel·la que parla de les pèrdues familiars derivades de la malaltia mental degenerativa que pateix la matriarca. "Aquesta novel.la parla de dones, d’àvies, de mares i de filles i de les paraules que varen quedar per dir quan la malaltia de la ment ho arrossega tot al seu pas", resumeix l'organització. En la novel·la, afegeixen, "hi ha la nostàlgia dels temps que ja han estat però també esperança i alegria en el futur". 

L'obra de l'escriptora valenciana resident a Catalunya ha merescut XLII Premi Joanot Martorell de Narrativa, dotat amb 20.000 euros i que publicarà Edicions 62. El jurat del guardó està format per Pilar Beltrán, Xavier Aliaga, Valèria Gallard, Víctor Labrado i Ignasi Móra. 

LVIII Premi Ausiàs March

Josep-Anton Fernàndez debuta amb èxit en la poesia amb 'L'animal que parla', guanyador del LVIII Premi Ausiàs March, dotat amb 8.000 euros i la seva publicació a càrrec d'Edicions 62. "'L'animal que parla' és la rara descoberta d'una veu que s'estrena en la poesia des de la plenitud de la maduresa vital, intel·lectual i literària. El llibre, estructurat en sis parts, enfronta el lector a un ventall d'experiències que van des del més íntim estremiment emotiu fins a la vibració més genuïna del pensament, i ho fa posant en joc mecanismes poètics d'alt voltatge i de gran precisió", n'ha destacat el jurat que integren Jordi Cornudella –president-, Jaume Pont, Maria Josep Escrivà, i Rubén Luzón. ​

Josep-Anton Fernàndez/Premis Ciutat de Gandia 2020

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat