Per a Antoni Gaudí l’arquitectura va ser l’ornamentació de la llum i l’escultura el joc de la llum. Pel genial arquitecte, tot surt del gran llibre de la naturalesa. Per a l’arquitecte i artista Paul Daly, guanyador d’escultura de la Fundació Vila Casas de l’any 2018, la llum i la matèria orgànica s’uneixen per il·lustrar la vida. Quan l’any 1994 Daly es disposava a dissenyar una làmpada va quedar captivat per l’efecte translúcid de certs materials vegetals. Des d’aleshores la llum és per a ell la font de tota vida, exactament com ho són els rajos del sol. Les seves obres són collages orgànics dins de caixes de llum que deixen veure l’interior dels elements vegetals que els formen. Els processos naturals de descomposició i l’efecte dels bacteris influeixen dins les obres per crear efectes visuals i cromàtics determinats, l’únic color afegit per l’artista és l’ús puntual del color negre per crear certes ombres.

Rambla, Senescence. Paul Daly Fundació Vila casas

Paul Daly, Rambla (Senescense), 2018

Les seves obres donen vida a la matèria orgànica morta mitjançant la llum, justament com el Doctor Frankenstein va fer amb el seu prometeu modern. El seu treball es basa en l’experimentació i la recerca de textures orgàniques i el joc de combinar-les totes elles per il·lustrar un espai o una emoció determinada. La fragilitat que desprenen cadascuna de les peces, mostren a la vegada la força de la natura i les seves estructures orgàniques, punt de partida de l’existència de la resta d’estructures ideades per la ment humana. És el cas de l’obra Rambla (Senescense), obra amb la qual va guanyar el Premi d’Escultura l’any passat, i on materials vegetals s’uneixen per crear un atapeït  sostre vegetal que cobreix un camí, just com ho fan els plataners de la Rambla durant la primavera.

La primera mostra individual de l'artista, formada per 17 obres i comissariada per Glòria Bosch, es podrà veure al museu Can Framis fins al 19 de gener.  

Paul Daly Leaf I, Fundació Vila Casas

Paul Daly, Leaf I, 2019

El Premi de Pintura 2019 potencia la creació contemporània

Des de l’any 1998 la Fundació Vila Casas treballa per la promoció d’artistes contemporanis i la promoció de la seva obra. És precisament amb aquesta finalitat que la fundació organitza les convocatòries de premis en fotografia, escultura i pintura. L’exposició reuneix un total de 27 obres d’un total de 371 que s’hi han presentat. Enguany, el guanyador del primer Premi de Pintura 2019 ha sigut Jordi Pujadas Martoranno, amb la seva obra Y-Zone. El que comporta que l’artista tingui una exposició individual al museu Can Framis durant la temporada vinent i una dotació de 12.000 euros per invertir en nova creació.

Jordi Pujadas Martoranno 'Y-Zone' Fundació Vila casas

Jordi Pujadad Martoranno, Y-Zone, 2019

La nova lectura del museu: Monòleg, diàleg i concepte

És habitual que les sales expositives del museu Can Framis es renovin cada 1 o 2 anys per donar pas a noves lectures de la col·lecció i exposar les noves adquisicions de la temporada. La nova presentació de la col·lecció permanent, titulada Monòleg, diàleg i concepte, divideix el museu en espais monogràfics d’un artista, espais on les obres de dos artistes diferents entren en diàleg, o d’altres on es mostren obres de creadors contemporanis diferents agrupades sota un mateix concepte.

Alamà. La ronda nocturna. Homenatge a Rembrandt. 2019 Fundació Vila Casas

Jordi Diaz Alamà, La ronda nocturna. Homenatge a Rembrandt, 2019 

Entre les noves adquisicions d’Antoni Vila Casas cal destacar l’espai dedicat a Jordi Diaz Alamà, guanyador del Premi de Pintura l’any 2018, on es mostren un seguit d’obres clàssiques reinterpretades sota els llenguatges contemporanis com és el cas d’Homenatge a Rembrandt, encàrrec de grans dimensions que el col·leccionista va fer directament a l’artista, La ronda nocturna i Felip IV. Homenatge a Velàzquez. També s'hi  troba obra d’artistes com Modest Cuixart o Joan Ponç, membre del conegut grup Dau al Set, o dues obres del recentment desaparegut Jordi Fulla.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat