El MOT Festival de Literatura Girona-Olot 2018 torna sota el lema "Literatura encarnada". Del 15 al 17 de març a Girona i del 22 al 24 de març a Olot, el festival reflexionarà sobre el compromís de la literatura a partir de l'experiència viscuda. Enguany, el MOT proposa diàlegs a dos i a tres bandes, entre autors nacionals i internacionals que es posicionen i volen ser testimoni de la realitat que els envolta. Seran, per tant, converses centrades en temàtiques "encarnades" pels mateixos autors i giraran en diversos temes de caire polític, social i cultural, com el món soviètic i postsoviètic, la cultura africana i les llengües reprimides, la barbàrie nazi, els refugiats, el descobriment de l'orientació sexual, la corrupció, la cultura digitals, el crim violent, entre d'altres. Josep Ramoneda, filòsof, escriptor, periodista i director de la revista d'humanitats i economia La Maleta de Portbou, agafa el relleu de Mita Casacuberta, com el nou comissari del MOT 2018.

Cartarescu (C) Editorial Humanitas

Cartarescu (C) Editorial Humanitas

Com en anteriors ocasions, la programació principal acull una quinzena de converses literàries amb escriptors de prestigi, periodistes i experts del panorama literari internacional, com l'italià Erri de Luca, el kenyà Ngugi Wa Thiongo, el rus Andreï Makine, els anglesos Philippe Sands i John Carlin, el romanès Mircea Cartarescu, l'albanès Baskim Shehu, el grec Hakan Gunday i Salem Zenia, de la Cabilia, que dialogaran amb autors catalans com Llucia Ramis, Pep Coll, Xavier Pla, Carme Colomina o Santiago Tarín i de la resta de l'Estat com Edurne Portela i Kepa Aulestia, Belén Copegui, Luisgé Marín o Andrés Barba.

Més enllà de les converses literàries, el MOT també inclou un espectacle teatral a càrrec de la companyia Antic Teatre, Mos Maiorum (El costum dels avantpassats); un de familiar a mans de Rodamons Serveis Culturals, Quatre quarts; i un darrer de cloenda de lectures il·lustrades per Joma, Lectures encarnades amb acompanyament de la veu de Sílvia Bel i el músic Miquel Jordà. Les tradicionals ver-MOT, taules rodones amb autors a l'hora del vermut, tractaran, en aquesta edició el tema de la violència; i finalment completen el festival les activitats del +MOT, organitzades per entitats i associacions amb l'objectiu d'ampliar i enriquir mirades sobre el tema central del festival. Les seus principal del MOT seran la Biblioteca Carles Rahola a Girona i la sala El Toríin a Olot.   

Ngugi1Daniel Anderson UComm

Ngugi Wa Thiongo/Daniel Anderson