Torna la Mostra Internacional de Films de Dones a la Filmoteca. Aquesta edició ja va tenir un primer capítol el febrer passat amb la reeixida retrospectiva de tota una pionera darrera la càmera, Ida Lupino, desafiant els prejudicis i el masclisme del Hollywood dels anys cinquanta per convertir-se en directora. La programació d’enguany ofereix una variada selecció de treballs que van de la ficció al documental o l’experimentació, sempre amb perspectiva i signatura femenines, i centra l’atenció en el panorama cinematogràfic actual. S'hi inclou l’estrena del darrer documental de Mireia RosDown n’hi do, però tampoc no oblida el rescat d’autores imprescindibles de la història del cinema espanyol, com Margarita Alexandre o Cecília Bartolomé, documentalista de la Transició. El seu film Margarita y el lobo clourà la Mostra amb una projecció a la plaça Salvador Seguí.

En aquesta edició, la Mostra presenta una selecció atenta dels diàlegs audiovisuals entre ortodòxia i heterodòxia. Del personal al polític, dels rescats biogràfics als tallers inclusius en els quals fer cinema restaura i visibilitza capacitats. De l'arxiu a les ficcions, entestades a fer surar el fet subtil que ateny a la vida quotidiana amb les seves petites revolucions. De la vergonya insuportable que recorre Europa amb el tractament a les persones refugiades a la revisió dels colonialismes més propers, passant per la desconstrucció col·lectiva dels efectes del masclisme violent. Cinema en femení a la recerca d'imatges i narracions que puguin restituir el sentit i l'anhel de filmar.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat