L'escriptora nord-americana Toni Morrison, la primera dona negra que va guanyar un premi Nobel de Literatura, va morir dilluns als 88 anys en un hospital de Nova York, segons ha anunciat aquest dimarts la casa editorial Alfred A. Knopf en el seu compte de Twitter.

"Les seves narratives i hipnòtica prosa han deixat una marca indeleble en la nostra cultura. Les seves novel·les dominen i demanden la nostra atenció. Són treballs canònics i, més important, llibres que els lectors continuen estimant", ha expressat Sonny Mehta, el director de la firma.

Morrison, representant de la narrativa nord-americana creada per autors negres, va guanyar el Nobel el 1993, el Pulitzer de ficció el 1988 i, després d'una carrera de sis dècades, deixa un llegat amb títols que destaquen per la seva humanitat, com "Beloved", "Song of Solomon", "Mercy" o "Jazz".

Va escriure un total d'onze novel·les durant la seva trajectòria, que va disposar "al servei de la literatura: escrivint llibres, llegint llibres, editant llibres, ensenyant llibres. Se m'acudeixen pocs escriptors de les lletres nord-americanes que escriguessin amb més humanitat o amor pel llenguatge que Toni", ha afegit Mehta.

L'estil de Morrison sobresurt per la construcció dels personatges, especialment dones, i el llenguatge, que l'escriptora afroamericana va situar per sobre de l'argument, del qual va dir que és com "l'armari on vas col·locant vestits i vestits, que són els personatges, els que de veritat m'interessen".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat