El pintor Alfons Borrell (Barcelona, 1931) a mort aquest dimarts als 89 anys. L'artista va col·laborar amb la Galeria Joan Prats de Barcelona des de l'any 1979. Amb motiu de la seva darrera exposició a la galeria, l'escriptora i artista Alicia Kopf va escriure: ''L'obra de Borrell era moderna quan va néixer i encara ho és. I ho fa perquè és radicalment honesta; exposa la seva vulnerabilitat, amb la fragilitat juganera que reconec en l'Alfons quan finalment el visito al taller".

Borrell va ser un destacat representant de l'abstracció pictòrica a Catalunya i l'artista més reconegut de Sabadell, on es va traslladar sent un nen. La seva obra forma part de col·leccions de museus com el MACBA i fundacions com Vila Casas, i es va exposar en solitari en multitud de museus i sales. La Fundació Joan Miró va acollir l'any 2015 la seva darrera gran mostra. Sabadell acomiadava aquest dilluns la que ha estat la seva darrera exposició en vida, una retrospectiva a l'Acadèmia de Belles Arts. Les mostres de condol han arribat des de personalitats i institucions, com el Departament de Cultura, que n'ha lloat la seva "radicalitat pictòrica".

 

Als 89 anys, Borrell encara estava actiu. De fet, encara no fa una setmana es va presentar públicament el seu projecte Capella Blava, a l’antic monestir de les Carmelites, del barri de Covadonga de Sabadell, un una intervenció artística a les parets de l'antiga capella. Borrell havia finalitzat l'obra el febrer d'aquest 2020.

Alfons Borrell es va formar als anys cinquanta amb Hermen Anglada i Camarasa a Mallorca i a l'Escola de Belles Arts de Barcelona. Als 60 va formar part del Grup Gallot, un col·lectiu creat a Sabadell que practicava accions a mig camí entre l''action painting' i l'automatisme surrealista. El 1971, va participar en la creació de la Sala TRES de l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Molt amic de Joan Brossa i d'artistes com Perejaume, al llarg de la seva extensa trajectòria, la seva aproximació a l'abstracció pictòrica es va consolidar i va esdevenir la seva marca artística.

Borrell va exposar de forma individual en diverses sales i museus catalans, el més destacat dels quals va ser la Fundació Miró, en dues ocasions. La darrera, l'any 2015 i comissariada per Oriol Vilapuig, portava per títol Alfons Borrell. Els treballs i els dies. També va visitar galeries de París, Nova York, Tòquio i Palo Alto (Califòrnia).

La seva obra va participar també en nombroses exposicions col·lectives en institucions de relleu com el Macba, el Centre Georges Pompidou de París o el Museum of Contemporary Art de Filadèlfia. D'altra banda, va realitzar algunes intervencions públiques, entre les quals destaca el mural de grans dimensions que l'any 2010 va crear per al vestíbul de la remodelada sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès.

L'Ateneu ha estat una de les institucions a mostrar avui el seu condol per la mort de Borrell amb un missatge a les xarxes socials. Ho han fet també la Fundació Vila Casas (que exposa Borrell en l'exposició permanent de la seva col·lecció al Museu Can Framis), el Macba o la Galeria Joan Prats. També s'hi ha sumat l'alcaldessa i l'exalcalde de Sabadell, Marta Farrés i Maties Serracant, respectivament, així com la consellera de Cultura, Àngels Ponsa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat