El terapeuta, psicòleg, escriptor i poeta escènic Rafael Metlikovez ha mort avui a Barcelona, a l'edat de 53 anys, després d'una llarga malaltia, segons han informat fonts del seu entorn familiar. Metlikovez (Canovelles, Barcelona, 1964) era, juntament amb l'escriptor i dramaturg Xavier Theros, membre del grup de polipoesia Accidents Polipoètics, fundat el 1991 i que a través de la poesia escènica combinava poesia amb humor.

Un poeta del poble

La poesia, a Catalunya, acostuma a ser un gènere molt elitista. I com més trencadora, més elitista. Sovint només compren poesia els poetes. Metlikovez era un cas especial en aquest univers: la seva poesia era destinada a un públic ben ampli. Havia actuat a pobles, a cases okupes, a instituts de suburbi... Sempre amb rialles i amb aplaudiments. Però també havia estat als més selectes festivals de poesia. La malaltia va interrompre la seva tasca poètica quan estava en un moment de maduresa.

De Catalunya al món

Els textos d'Accidents Polipoètics van ser traduïts al català, anglès, alemany, italià, portuguès i grec i de la seva obra poètica destaquen els espectacles Polipoesia Urbana de Poble (1991) i Más triste es robar (1997). Accidents Polipoètics combinava a través de la poesia escènica l'humor amb la crítica social i van arribar a actuar en escenaris com el Georges Pompidou de París, així com a Llatinoamèrica, i van mantenir col·laboracions musicals amb Luís Auserón, Pascal Comelade i Jaume Sisa, o teatrals amb La Fura dels Baus i Sol Picó. Els membres del grup sempre havien somniat en actuar a Nova York. I una de les darreres actuacions va ser, justament, a aquesta ciutat.


Personatge d'ampli bagatge cultural i polifacètic, Rafael Metlikovez també escrivia cròniques futbolístiques del RCD Espanyol al diari El País.