La presó Model de Barcelona presenta l'exposició L’art irreductible: Miratges de l’Art Brut. Una mostra d'obres d'art fetes per interns psiquiàtrics i artistes amb malaltia mental. L'objectiu de la mostra és explorar i redefinir el concepte 'art brut' a partir de la seva recuperació històrica en el marc de la societat actual. També defensar la integració social de persones que conviuen amb la malaltia mental i lluitar contra l'estigma que pateixen.  

Durant el recorregut s'explorarà la creació asilar, amb material gràfic i documentació històrica de dues institucions: la presó Model i el Frenopàtic de les Corts. S'hi podran veure les col·leccions mèdiques, amb obres de pacients dels doctors Obiols i Sarró i de la col·lecció Sant Pere Claver. L'Exposició comptarà amb la presentació de l'escultura participativa Milcaps, ideada pel creador Marcel·lí Antúnez i realitzada per un col·lectiu de persones que conviuen amb trastorns mentals de l'hospital de Mataró. També participaran el Centre d’Higiene Mental de les Corts, estudiants de l'escola La Llotja de Barcelona i alumnes de batxillerat de diversos centres de Mataró.  

A partir del 22 de novembre, la mostra aterrarà a la Nau Gaudí de Mataró per reflexionar sobre els miratges de l'art brut compartint espai amb obres de la Col·lecció Bassat. L'exposició ha estat comissariada per Mery Cuesta que també participarà a la presentació organitzada per l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Setba, la Fundació Bassat, la Fundació Sant Pere Claver, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Mataró.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat