El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha rebut la donació de 254 fotografies del mestre pictorialista Josep Maria Casals i Ariet (Viladrau, 1901-Barcelona, 1986) efectuada per la seva filla, Gabriela Casals Roig. Consta de 254 bromolis transportats, 1.164 diapositives en color i un ampli repertori de còpies de treball més de 13.000 exemplars sobre paper, acetat i vidre que permeten atansar-se de manera privilegiada al procés de creació de l'artista. El director del MNAC, Pepe Serra, ha destacat 'la gran tasca realitzada per la família, que ha permès la preservació de l'obra de Casals i Ariet, així com la generositat de la filla de l’artista en fer aquesta donació'.

'Paisatge' de Casals i Ariet. MNAC

'Paisatge' de Casals i Ariet. MNAC

Segons el MNAC, aquesta donació 'enriqueix de forma extraordinària' la col·lecció de fotografia del museu que compta amb 'la més àmplia representació d’obres que es conserven d’aquest mestre del pictorialisme català'. El conjunt, únic a les col·leccions públiques del país, es trobava en dipòsit al museu des de l’any 2006.

El MNAC ha recalcat que Josep Maria Casals i Ariet va ser un dels principals exponents catalans del pictorialisme, moviment sorgit a les darreres dècades del segle XIX amb el propòsit d'elevar la fotografia a la categoria d’art mitjançant la reproducció de temes pictòrics i l’ús d’elaborats recursos tècnics de positivat. El museu compta amb obres d'altres fotògrafs pictorialistes com ara Miquel Renom, Pere Casas Abarca, Joan Vilatobà, Joaquim Pla Janini i Antoni Campañà.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat