El Museu Nacional d'Art de Catalunya acollirà del 5 de juliol al 12 de gener de 2020 una gran retrospectiva sobre el fotògraf Oriol Maspons que mostrarà la seva obra al llarg de més de quatre dècades. L'exposició arriba després que el MNAC hagi finalitzat els treballs d'inventari, conservació i digitalització de l'arxiu del fotògraf. 'Oriol Maspons, la fotografia útil' està comissariada per Cristina Zelich i inclourà la seva producció en els camps del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat. Algunes de les fotografies són inèdites, com imatges de la primera època fetes a París, a Londres i a Eivissa els anys 1950, que reflecteixen la vida als carrers, la gent esperant el metro, l'ambient nocturn i també imatges de models a la platja. 

Primer bikini d'Eïvissa/Oriol Maspons

Oriol Maspons (1928-2013) és conegut per immortalitzar els anys de la Gauche Divine i el Somorrostro de Barcelona, entre d'altres. Va fer treballs per revistes com 'Interview', 'L’Oeil' o 'Paris Match', i va il·lustrar llibres com 'Poeta en Nueva York', de Federico García Lorca, 'La caza de la perdiz', de Miguel Delibes, i 'Toreo de Salón', de Camilo José Cela.  

Abans de la segona fase de digitalització, el museu ja va digitalitzar un gruix important del fons el 2011, més de 3.000 imatges, i va adquirir 200 fotografies gràcies a la Fundació Nando i Elsa Peretti.

En la segona fase que el MNAC ha finalitzat ara, s'han tractar unes 2.300 fotografies en paper i se n'han descobert d'inèdites que es mostraran a l'exposició. 

L'arxiu Maspons que conserva el Museu Nacional conté l’obra sencera del fotògraf, un fons de més de 7.000 fotografies en paper, fetes entre els anys 1950 i finals dels anys 1980, a més de negatius i diferents materials fotogràfics.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat