"El meu avi va anar a Cuba" diu la popular havanera d'Ortega Monasterio. Aquest és el títol també que l'escriptor Marcel Vilaró va donar a la seva obra, que es va estrenar al teatre del Foment de Mataró i que té com a tema la Cuba colonial, la lluita per la independència, és a dir, el que es va conèixer com la Guerra de Cuba, i la relació de l'illa amb Catalunya. 

La companyia Plataforma Blanc i Negre representarà aquest dissabte 13 d'octubre El meu avi va anar a Cuba a la presó Lledoners, on estan empresonats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i ho farà amb el politòleg i escriptor madrileny establert a Girona Ramón Cotarelo, autor del pròleg de l'obra, en un dels papers del repartiment. En concret, Cotarelo, una de les veus no catalanes que amb més contundència ha defensat a Espanya els postulats independentistes, com ja va fer a l'estrena interpretarà al general mallorquí Valeriano Weyler, capità general de Cuba i un dels personatges més sinistres del conflicte colonial espanyol, conegut pels seus mètodes brutals, entre els qual destacava la creació de camps de concentració on va ordenar internar la població rural de la part occidental de l'illa, per combatre els rebels cubans.

Es dona el fet que l'exvicepresident Oriol Junqueras, professor d'història moderna i contemporània, és un dels màxims coneixedors de la història de Cuba, el colonialisme espanyol i la seva relació amb Catalunya i els seus treballs han servit com a documentació a l'autor de l'obra, que també ha rebut assessorament d'altres historiadors. La companyia Plataforma Blanc i Negre ha actuat d'altres vegades a les presons catalanes, però de ben segur que aquesta ocasió serà ben especial.