El MACBA presenta Melanie Smith. Farsa i artifici, la mostra monogràfica de l'artista a Europa. Comissariada per Tanya Barson, reuneix més de 120 obres organitzades en set esferes temàtiques que recorren la trajectòria de l'artista britànica des dels anys noranta fins a l'actualitat. L'exposició es podrà visitar del 18 de maig al 7 d'octubre i s'acompanyarà amb una publicació de pròxima aparició que enllaçarà amb els temes tractats a la mostra. Tot seguit, viatjarà al Museo Universitario de Arte Contemporáneo de Ciutat de Mèxic i al Museo Amparo de Puebla.

El treball de Melanie Smith revisa el pas de la modernitat als temps actuals. L'artista ha estat vivint i treballant a Mèxic durant els últims 20 anys, fet que fa que la seva obra revisi també el pas del colonialisme al post colonialisme, amb referències a cultures prehispàniques. Smith explora també la figura de les dones artistes, pintores, l'abstracció i el minimalisme. A Amèrica ha sigut testimoni de l'impacte de la modernització, la globalització, la modernitat i l'aparició d'una economia paral·lela a Mèxic que serveix com a alternativa al capitalisme ferotge.

Obra  Force and Artifice

Obra 'Force and Artifice'

L'exposició s'organitza en diferents àrees que tracten conceptes com l'urbà, el color, el cos, l'escala, l’abstracció, la natura o l'arqueologia. Totes elles reflecteixen els temes recurrents dins del treball de Melanie Smith: la cultura euro cèntrica, la crisi de la modernitat i la indústria. Desplega un diàleg continu a tall de joc entre la farsa –la burla i la paròdia- i l'artifici de la falsa raó dels comportaments polítics que expliquen els conceptes de la societat contemporània anomenada "modernitat barroca". Com l'escala de la industrialització arriba al desbordament i com la natura crea una resistència a l'aberració actual.

La mostra és clau per a la carrera de l'artista. És l'oportunitat perfecte per fer visible a Europa com treballa desfent-se de la tradicional perspectiva cronològica imperant en els discursos comissarials actuals. El disseny expositiu vol entrellaçar vincles entre els diferents mitjans, conceptes i èpoques dins de la història de l'art i de la pintura. Introduint la idea de les ocurrències, repeticions i aparences que a primera vista no s'entenen gaire bé, creant el·lipsis dins la ment del visitant. "Penso de forma fragmentada, apareix molt la idea de fragmentació durant tota l'exposició. A la pintura, per exemple, a través de sèries anacròniques. Sempre estic desmuntant i perforant la història per crear associacions, algunes de les quals creen ecos u qüestionaments importats a la nostra contemporaneïtat". Afirma Melanie Smith.

Fotograma de l'obra  María Elena

Fotograma de l'obra 'María Elena' 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat