El president de Liberpress, Carles McCragh, ha assegurat que Catalunya està vivint una "situació de manca de llibertats" que no es veia "des del franquisme", en referència a les actuacions de l'Estat contra el referèndum de l'1-O.

McCragh ha afirmat a la roda de premsa per donar a conèixer els guanyadors dels premis d'enguany, que "Espanya continua essent una societat ancorada en l'autoritarisme, i és normal, perquè molta gent ve d'aquell temps".

En aquest sentit, ha alertat que "aquestes coses quan es fan una vegada es tornen a repetir". Pel representant de l'associació, en aquest moment "les llibertats individuals, de premsa, d'expressió i associació estan realment atacades".

 L'associació LiberPress ha donat a conèixer els guanyadors dels premis que volen ser un reconeixement a la solidaritat i a la defensa dels drets humans per part de personalitats i entitats d'arreu del món. En l'edició d'enguany, destaquen noms com el dibuixant d'humor Kap pel seu compromís amb la llibertat d'expressió; l'escriptor Bernardo Atxaga per escriure des de l'"honestedat" sobre temes com el terrorisme o la Guerra Civil; el director de cinema Paolo Bianchini pel seu treball de defensa dels nens més desfavorits i la cantant grega Maria Farantouri pel seu compromís amb els drets humans.

Pel que fa a associacions, enguany es reconeix el treball del moviment feminista Femen, que comparteix guardó amb representants del poble yazidita, una minoria religiosa molt perseguida. També es reconeix la trajectòria de Greenpeace i de Pallassos sense Fronteres. La cerimònia del lliurament d'aquests premis honorífics, que arriben a la 19a edició, serà el 6 d'octubre a l'Auditori de Girona.