Sense saber-ho, Màrius Serra porta trenta anys documentant-se per aquest llibre. Són els anys que porta signant per Sant Jordi com a autor. Si bé als inicis, abans de fer els trenta anys, el prenien per un llibreter, avui ja és un autor consagrat, dels que congreguen llargues fileres de lectors el dia del llibre i apareixen a les llistes dels més venuts. Amb esperit de retrat sarcàstic d'aquesta diada excepcional, l'escriptor presenta La novel·la de Sant Jordi, una història de gènere negre ambientada en un 23 d'abril, en la qual Serra -que apareix com a personatge de la ficció- presenta la seva darrera narració -Eleusis de Sant Jordi-, publicada per l'editorial Lorem Ipsum, on en el primer Sant Jordi de la flamant República Catalana un grupuscle de poetes furiosos assassinar una sèrie d'escriptors seguint un sinistre joc de rol...

El problema és que la imaginació desbordant i esbojarrada de l'escriptor acaba sent premonitòria i durant la jornada més literària del país, diversos autors superventes acabaran assassinats. Serra esdevé un dels sospitosos, així com el seu amic creador de jocs Oriol Comas i Coma, autèntic protagonista d'una novel·la negra, primera incursió en el gènere de l'escriptor d'Horta. "Quan vaig pensar que escriuria una novel·la amb Sant Jordi de rerefons vaig decidir agafar com a vehicle el gènere negre, amb cinc personatges al principi, tots homes, que s'aixequen a la mateixa hora, sent un d'ells un assassí" ha assegurat l'autor durant la roda de premsa de presentació. 

Paròdia de l'autoficció

Amb aquest artefacte literari titulat La novel·la de Sant Jordi, ple de jocs i endevinalles, anagrames i dobles sentits, Màrius Serra pretén, a més d'homenatjar des de la sàtira negra el dia del llibre -amb tots els seus rituals d'aquesta "Final de la Champions dels llibres", com l'ha definida-, parodiar l'autoficció, un gènere que creu que és una moda que arriba a embafar. "Ens estem passant, tot i que jo també l'he practicada amb Quiet" ha reconegut Serra. De tota manera, com a bona paròdia, Serra l'ha fet partint del mateix gènere. Així, aquesta novel·la està escrita a dues pensada i pensada a dos cervells amb el seu amic i protagonista de la novel·la, Oriol Comas. L'expert en jocs, present a la roda de premsa, ha recordat que es van conèixer l'abril de 1990, en motiu de la primera traducció de l'Scrabble al català, tot i que si bé llavors Serra va enviar la seva nòvia a parlar amb ell, amb el temps va descobrir algú creatiu, constant, treballador, generós i home de paraula, tal com l'ha definit. A partir de llavors, han traçat una amistat que avui esdevé material creatiu. Al llibre, Comas i Serra no són els únics personatges reals, ja que a banda dels que ho fan amb el seu nom i cognom, se'n poden trobar d'altres amagats rere anagrames marca de la casa, com un cap de premsa de nom F. Garota o un escriptor brasiler de nom Paulo Cenoura, pastanaga en portuguès. 

Pel que fa a esdeveniments com els atemptats del 17 d'agost o els fets de l'1 d'octubre, Màrius Serra ha optat per no situar temporalment la novel·la -que estava acabada abans de l'estiu- i, per contra, relatar aquests esdeveniments a la novel·la que el personatge Màrius Serra escriu al llibre i que ningú es pren seriosament. 

Trasllat de la seu literària a Amsterdam

Amb La novel·la de Sant Jordi, Màrius Serra fa el pas a Amsterdam, segell literari d'Ara Llibres -part de la cooperativa Som Cultura- abandonant el grup Planeta, als segells del qual havia publicat fins ara. Malgrat que ha assegurat que no és la primera vegada que canvia d'editorial, ha fet explícit que està encantat amb la decisió d'Ara Llibres d'esborrar el número 155 de les seves pàgines com a forma de protesta per la repressió política, i ha mostrat la seva comoditat amb els seus nous editors. A partir d'aquesta novel·la, la idea és continuar la sèrie d'històries negres que tindran a Oriol Comas com a protagonista.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Isabel Sucunza
De la llibreria estant

Quatre llibres de Sant Jordi

Isabel Sucunza