La companya La Perla 29 presenta una temporada on s'obre a altres companyies i directors, amb espectacles com Una Ilíada d'Eduard Farelo i Carlos Martel, La reina de la bellesa de Julio Manrique, Això ja ho he viscut, de Sergi Belbel, Un, ningú i cent mil de Ferran Utzet i reposa 4D òptic de Javier DauIte. "M'agrada la idea que La Perla es vagi obrint al màxim, em preocupa que els projectes puguin quedar tancats en ells mateixos", ha explicat Oriol Broggi, director de la companyia, en la presentació de la temporada 2018-2019. Aquesta temporada no dirigeix cap novetat al Teatre Biblioteca de Catalunya, però sí que ho farà al TNC amb l'espectacle La bona persona de Sezuan. "Jo tinc moltes idees per fer aquí, però també va bé descansar", opina Broggi, que aprofita aquest curs per donar un espai a altres creadors, i així "fer créixer el projecte". 

Malgrat que La Perla obre la porta a directors, creadors i actors externs a la companyia, no reprodueix aquesta diversitat pel que fa a la presència de dones, ja que tots els directors de la temporada són homes. Broggi s'ha excusat dient que "és difícil de respondre la pregunta" i explicant que "ha rebut aquestes propostes i no d'altres". "Aquest any no parlem del gènere, parlem del temps", ha dit Broggi, que ha volgut emfatitzar que considera que "el tema del gènere" cada cop és "més important".

La temporada ja va començar el 6 de setembre amb la reposició de Bodas de Sangre, dirigida per Oriol Broggi, que, malgrat ser la seva quarta temporada al Teatre Biblioteca de Catalunya, ha exhaurit totes les entrades. Tot i això, la primera novetat del curs ve de la mà d'una companyia convidada que presenta l'espectacle Una Ilíada després del seu pas pel Temporada Alta, on l'actor Eduard Farelo -dirigit per Juan Carlos Martel- interpretarà totes les veus de l'epopeia d'Homer. Les batalles de la coneguda història es redueixen a un monòleg ple d'actualitat gràcies a l'adaptació que l'any 2012 van fer la directora Lisa Peterson i l'actor Denis O'Hare i que ha tingut molt d'èxit als Estats Units. 

L'obra parla de la còlera i com aquesta ens pot semblar una eina fàcil per resoldre conflictes. "La Ilíada no ens dóna respostes, però sí que ens diu quin no és el camí i la violència mai és la solució de res", ha explicat Farelo. El personatge que ell representa fa 3000 anys que explica la mateixa història i té ganes de deixar-la d'explicar, però fins que el món i la societat no canviï es veu obligat a continuar. "Aquesta és Una Ilíada perquè és una versió més de La Ilíada", ha explicat Farelo. La Ilíada té més de 15.000 versos i Farelo ha assegurat que, si l'haguessin fet sencera, serien unes 40 hores d'espectacle. El 60% són els versos originals homèrics i el 40% és un joc directe amb l'espectador fent-lo reflexionar sobre el tema de la còlera.

Josep Ramoneda ha anunciat que, "amb la impertinència de venir a posar preguntes i animar una mica les coses", el festival Escenes de filosofia i teatre està de nou dins de la programació de La Perla 29. Una proposta en formats diversos -xerrades, trobades, posades en escena, etc.- que pretén creuar dos àmbits singulars: la filosofia i el teatre. "En territoris i expressions molt diferents, però amb un punt en comú la paraula", ha dit Ramoneda, director d'aquest espectacle i que creu que ambdues disciplines "no tenen un mètode tancat", sinó que el seu "discurs és lliure" i "cada creador marca el seu". Enguany han decidit que el tema central sigui el silenci, "que al final és una forma de paraula", opina Ramoneda.

La reina de la bellesa, primer plat fort

La primera estrena de la temporada pròpia de la companyia La Perla 29 és 4D òptic, dirigida per Javier Daulte. Ja es va estrenar el 2004, fruit d'una coproducció del Teatre Lliure i la Sala Beckett, i Broggi ha comentat que aquell espectacle el va deixar "molt tocat", és per això que ha decidit recuperar-lo 15 anys després amb els mateixos intèrprets. Nora Navas, una de les actrius, ha explicat que l'obra tracta d'un grup de científics que descobreixen la quarta dimensió.

Un dels plats forts de la temporada el presenta Julio Manrique que dirigeix La reina de la bellesa, que ha definit com una obra de perdedors que no deixen de lluitar. "És d'aquells textos que apareix d'una manera brutal i passa per sobre del mateix autor", ha expressat Manrique. Per a ell, aquesta obra de Martin McDonagh és un "tipus de teatre difícil de classificar: comèdia i drama que esclata en forma de tragèdia". Es tracta d'una "barreja meravellosament inclassificable", ha conclòs Manrique.

Ferrant Uzet dirigeix l'obra Un, ningú i cent mil que neix dins del marc de l'edició de l'any passat del festival Escenes de filosofia i teatre. El protagonista, interpretat per Marc Rodríguez, és una mena d'antiheroi que, arran d'adonar-se que no era percebut pels altres com ell es pensava, comença una cerca metafísica i vital per descobrir qui és realment. Utzet ha explicat que se'ls va acudir "convertir el monòleg original en un diàleg", on Laura Aubert fa tota la resta de personatges.

La temporada finalitzarà al juliol amb Això ja ho he viscut, un espectacle de Sergi Belbel, que porta en escena un drama rural britànic que és la tercer de la trilogia de J. B. Prietslley. L'obra escrita el 1937 i inèdita a Catalunya parla del "déjà-vu", aquesta sensació d'haver viscut anteriorment una situació absolutament desconeguda fins aquell moment.