Manon Lescaut, una de les òperes més populars de Giacomo Puccini, arriba del 7 al 22 de juny amb una nova producció del Gran Teatre del Liceu, el Teatro di San Carlo de Nàpols i el Palau de les Arts Reina Sofía de València. El director d’escena i escenògraf italià Davide Livermore debuta al Liceu amb aquest muntatge ambientat en el context de la immigració de principis del segle XX i compta amb la batuta del també debutant al teatre Emmanuel VillaumeTots dos lideren l’escenari amb les sopranos Liudmyla Monastyrska i Maria Pia Piscitelli en el paper de Manon, els tenors Gregory KundeJorge de León i Rafael Dávila encarnant Des Grieux, i l’Orquestra i el Cor del Liceu.

Manon Lescaut / LauraFerrari

Manon Lescaut / LauraFerrari

Es tracta d’una producció que ens trasllada als Estats Units de finals del segle XIX -data de composició de l’obra per un jove Puccini, que ja havia estrenat Le Villi i Edgar, i també d’inauguració del centre de detenció d’immigrants d’Ellis Island, on s’ambienta part de l’òpera. El muntatge preten ser una analogia del “desert de l’ànima, la condició extrema de soledat i desesperació” que acaba sent el fatal destí de la protagonista.

Aquest primer gran drama puccinià, que avança l'èxit i l'estil d'obres com La Bohème o Madama Butterfly, narra la història de l’ascensió i caiguda de la cortesana Manon. Una jove que, juntament amb el seu enamorat el cavaller Des Grieux, decideix fugir del convent on el seu pare ha decidit ingressar-la. El seu germà, Lescaut, pretén emparellar-la amb el banquer Geronte di Ravoir però després d’aconseguir el seu propòsit i fer caure de nou Manon en una vida frívola i plena de luxes, torna penedit a unir la parella. Manon és detinguda i condemnada a l’exili al desert nord-americà, on morirà sense la seva riquesa però en els braços del seu estimat Des Grieux.

Manon Lescaut / Laura Ferrari

Manon Lescaut / LauraFerrari

D’altra banda, el Liceu i el Museu Europeu d'Art Modern MEAM inauguren l’exposició 15 + 1 = setze desitjos, una iniciativa que emparella pintura i òpera amb Manon Lescaut de teló de fons. Basant-se en els 16 desitjos bàsics del psicòleg nord-americà Steven Reiss, s’exposen temes com la independència, el poder, l’amor i el sexe i la venjança.