Els camins de la llum és el títol de l'últim llibre que acaba de publicar l'escriptora Coia Valls, sobre la vida i la figura del inventor del llenguatge per a cecs Braille, Louis Braille.

Coia Valls és escriptora, pedagoga terapeuta i logopeda i ha escrit diverses novel·les com El Mercader (2012). Justament la seva trajectòria professional en aquests àmbits l'ha portat al camp de l'educació especial, i és per això que després de treballar 38 anys per al col·lectiu de sords, va voler tractar el món del cecs en aquesta nova obra. Els Camins de la Llum és una novel·la i 'no una biografia' de la vida del francès Louis Braille que amb només 5 anys es va clavar un punxó del seu pare en un ull. La infecció causada per la ferida el va deixar completament cec, "és la historia sobre la recerca del impossible" afirma Valls. La novel·la transcorre en diferents indrets de França com Coupvray, Paris, Limoges i Vichy, que són els escenaris que acullen la lluita d'un home de procedència humil que va descobrir la clau amb què els cecs trencarien les seves cadenes. 

Coia Valls/ACN

Coia Valls amb un bust de Braille

Braille va haver de superar tot sol el desafiament que comporta quedar-se sec. Quan era adolescent va anar a viure a Paris. "No al Paris de la llum, sinó al Paris de principis del segle XIX, una ciutat revolucionaria". Aquesta tossuderia del protagonista en voler desafiar la seva ceguesa, va permetre a Braille l'accés a la cultura que el va tornar a la vida. També el va permetre crear "poc a poc" un llenguatge propi utilitzant justament l'eina que el va deixar cec, un punxó. L'accés a la cultura és el que permet al col·lectiu de cecs connectar amb la vida, amb la gent, afirma Coia Valls.

La novel·la Els camins de la llum planteja moltes reflexions sobre com la nostra societat encaixa amb el col·lectiu de persones cegues. "No es tracta de sensibilització, sinó d'educació", afirma Valls. Justament aquesta obra vol posar llum sobre aquest tema. "Ofereix una reflexió conjunta entre cecs i vidents". "És una obra que vol reflectir l'atreviment, la superació i sobretot la tossuderia de Louis Braille per tal de superar la seva ceguesa des de que tenia 5 anys". Braille també va desenvolupar el seu talent de superació gràcies a la música, que el va permetre "descobrir-se". 

Coia Valls apunta que amb el seu llibre vol tornar a posar de relleu aquesta "energia de les olors, dels sorolls, de les veus, de la humitat, del gust", que la vista per als vidents ens tapa. "Els cecs son persones que veuen amb els dits, amb les olors, amb els sorolls, i tenen unes facultats concretes molt més desenvolupades que els vidents no tenen". Per Valls, la novel·la no vol ser una biografia ni un assaig sobre Louis Braille, vol ser una obra honesta amb respecte cap a la figura del inventor del Braille. L'autora va viatjar a Paris diverses vegades i prendre notes in situ, es va entrevistar amb persones cegues, va parlar amb psicòlegs i professionals, i sobretot "va escoltar, escoltar molt".

Coia Valls/ACN

L'escriptora Coia Valls i el president del Consell Territorial de l'ONCE Catalunya, Enric Botí, palpen algunes impressions en braille a la impremta de la seu de l'ONCE 

Els Camins de la llum ha tingut una molt bona rebuda per part de l'ONCE, que s'encarregarà de publicar la novel·la en Braille. Des de l'organització de cecs destaquen que aquest llibre redescobreix als vidents i als cecs també la cara desconeguda de Louis Braille, uns invidents que es poden identificar en moltes coses que l'hi passen al protagonista. Coia Valls es sorprèn que no hi hagués cap novel·la sobre la vida de l'inventor de llenguatge per a cecs. Per l'ONCE la situació dels cecs en l'actualitat encara no esta resolta del tot. "La societat té encara un gran desconeixement sobre el nostre col·lectiu", afirma Pere Badia, cec i col·laborador habitual de la Once. "Encara tenim reptes com a societat; perquè no tenim encara la data de caducitat dels medicaments en Braille? O perquè encara no podem votar en secret? Louis Braille estaria enfadat si ho sàpigues".