El poeta, dramaturg, traductor, pensador i activista cultural Lluis Solà i Sal​a ha rebut aquest dijous al vespre la Medalla d'Or de la ciutat de Vic. La Sala Joaquim Maideu del Teatre de l'Atlàntida s'ha fet petita per acollir un acte dirigit pel dramaturg Pep Paré i que ha servit per reivindicar la paraula que tant estima Solà. L'homenatjat s'ha mostrat molt agraït per la distinció i en diferents moments de la vetllada s'ha endut llargs aplaudiments de reconeixement. L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el president de la Generalitat, Quim Torra, han estat els encarregats de lliurar-li el guardó. En les seves paraules, el poeta ha arengat tothom a defensar la llengua, "perquè defensant-la, també es defensa el país". De la seva banda, el president ha fet seu el prec i ha afegit que "seria un fracàs guanyar la República i perdre la llengua".

Rapsodes, música, un piano i els amics de Lluís Solà. Aquests elements han ocupat l'escenari del Teatre l'Atlàntida durant la primera part de l'homenatge al poeta vigatà. El dramaturg Pep Paré; l'expresident d'Òmnium a Osona, Jaume Ortiz; la filòloga i directora del Centre de Normalització Lingüística d'Osona, Dolors Solà; el lingüista i escriptor Manel Riera-Eures i el professor Francesc Codina s'han dedicat a cosir una glossa sobre Lluís Solà vist des de diferents punts de vista: des del lluitador per la llengua i militant de la paraula fins al defensor ferm de la llibertat del país.

Concretament, la filòloga Dolors Solà ha destacat un dels aspectes de la biografia de Lluís Solà que més el situa com a defensor de la llengua catalana. Es tracta de la seva implicació com a impulsor dels cursos de català, no només per a infants a les escoles de tota la comarca d'Osona, sinó també per a adults i per a professors. Aquelles classes van acabar sent l'embrió del que avui es coneix com a immersió lingüística.

De fet, un cop restablerta la Generalitat després del franquisme, ha explicat Dolors Solà, i amb l'èxit de les classes de català que havia obtingut el poeta i professor a Osona, Solà es va convertir en una peça "clau" perquè la mesura s'implantés a la resta de Catalunya, "i de mica en mica la llengua acabés sent vehicular a l'escola". 

"Què hagués passat sense persones com Solà si en períodes foscos de la nostra història no haguessin lluitat per la llengua?", s'ha preguntat des d'una gran admiració. 

L'espectacle poètic i musical ha acabat amb la interpretació del poema 'De la mà frondosa' per part d'una veu operística que anava acompanya d'un piano i una projecció. En acabar, i per l'únic moment en tota la gala, Solà ha trencat el protocol i ha pujat dalt l'escenari per agrair directament les paraules dels seus amics i abraçar-los. Acte seguit, la sala l'ha aplaudit llargament i ell ha respost amb emoció i moltes mostres de gratitud. 

Lluitador incansable

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha recordat que es lliura la medalla d'or de la ciutat a Lluís Solà "per tot el llegat social i cultural que deixa no només a Vic, sinó al territori i al país". "Ets un valor universal que tenim a la ciutat", ha destacat la batllessa. De Solà, l'alcaldessa n'ha destacat la seva "saviesa, el fet que sigui un lluitador incansable i, alhora, dòcil i intens". En un moment del discurs, Erra també ha destacat la paraula que tant estima Solà com una eina "de diàleg". 

De la seva banda, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha destacat del poeta la seva implicació no només per la llengua, sinó també amb la llibertat del país. Borràs ha subratllat el fet que Lluís Solà sempre hagi considerat el català com una llengua "universal". "No hi ha millor manera que parlar d'en Lluís fent servir la força de les seves paraules", ha afegit. En aquest mateix sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que el millor homenatge que es pot fer a Lluís Solà és "llegir-lo".

Primera medalla en els últims cinc anys

Feia cinc anys que la ciutat de Vic no lliurava cap medalla d'or de la ciutat. La darrera va ser el 2013 per la president d'Osona contra el càncer, Montserrat Freixer, mentre que l'anterior, el 8 d'abril de 2011, per la ninotaire Pilarín Bayés. Altres personalitats que en els darrers anys han rebut la medalla són el primer alcalde de la ciutat de Vic de la democràcia, Ramon Montanyà,- a títol pòstum-; el primer rector de la Universitat de Vic, Ricard Torrents; i el bisbe de Vic Josep Maria Guix, també a títol pòstum.