Les lliçons de cinema perdudes del cineasta Andrei Tarkovski són una sèrie d'enregistraments d'àudio corresponents a unes classes magistrals que Tarkovski va impartir entre 1975 i 1981 en diversos indrets de l'antiga URSS. Més de 90 hores d'enregistrament que van ser trobats a l’arxiu personal de Masha Chugunova, que durant anys va acompanyar al director en les seves classes i conferències. Tarkovski hi aborda qüestions com la responsabilitat ètica de l'artista, les característiques de l'ofici de cineasta estudiats a través d’altres arts properes, com la pintura, la literatura o la música, l'anàlisi d'algunes de las característiques principals d’altres cineastes que admirava com Robert Bresson, Luis Buñuel, Aleksander Dovjenko i Michelangelo Antonioni, o la complexa relació entre la realitat i la ficció en les obres cinematogràfiques.

El projecte de restauració i difusió d’aquest material ha estat codirigit pel seu fill, president de l’Institut Internacional Andrei Tarkovski, juntament amb José Manuel Mouriño, representant d’aquesta institució a l’Estat espanyol, amb la col·laboració de l’Elías Querejeta Zine Eskola de Sant Sebastià. Aquestes lliçons arriben a la UPF i a la Filmoteca en diverses sessions el 4, el 5 i el 19 d'abril. 

La primera sessió d’aquestes lliçons, que ara es presenta, se centra sobretot en les que va impartir al Curs Superior de Cinematografia de l’URSS el 1977, i incideix especialment en el film Zerkalo (El mirall, 1974), que també es projectarà a la Filmoteca. Tarkovski explica diversos aspectes del procés de creació d’aquella pel·lícula: l’origen del projecte, el seu caràcter biogràfic, la relació amb els actors o l’escriptura del guió.

La primera sessió serà dijous 4 d'abril al campus de la Ciutadella de la UPF. Durant aquest taller acadèmic, conduït per Tamara Djermanovic, professora del Departament d’Humanitats de la UPF i coordinadora del Seminari d’Estudis Eslaus, i per José Manuel Mouriño, s’explicarà el projecte de recuperació i restauració de les lliçons perdudes del cineasta i es visualitzaran fragments on Tarkovski parla d’El Retrato de mujer joven ante un enebro de Leonardo i de la puresa de l’art. També es projectarà un assaig fílmic sobre les campanes al cinema de Tarkovski realitzada per Adrián Martín i Cristina Álvarez. 

La Filmoteca acollirà diverses sessions. El 5 d'abril acollirà Lecciones perdidas de Andrei Tarkovski #1Zerkalo. Projecció que tornarà a la Filmoteca el 19 d'abril. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat