1. El Gen, una història íntima, de Siddhartha Mukherjee (La Campana, Barcelona, 2017)

El nou llibre de Siddhartha Mukherjee (1970), és, sense cap mena de dubte, quelcom més que un llibre de divulgació científica. Aquest metge, genetista i oncòleg indi establert als Estats Units, ja va saltar a la fama l’any 2011 amb el seu best-seller El emperador de todos los males: una biografía del càncer (Taurus) i aquest 2017 ho ha tornat a fer: Ha sabut plasmar els seu amplis coneixements -adquirits a Stanford, Oxford i Harvard- en un llibre en què la divulgació i la literatura es confonen.

A El Gen, una història íntima (La Campana, 2017) Mukherjee ressegueix ben d’aprop què significa ser humans, guiant-nos a través dels avenços de la genètica que van des de les reflexions dels filòsofs de l’antiga Grècia fins a Mendel, de Darwin fins a Watson i Crick, sense deixar de banda els descobriments més recents. Però si en un llibre de divulgació aquesta història estaria narrada des de la fredor llunyana d’un investigador que parla de gens, ADN, provetes i clons, Mukherjee és capaç de donar vida al progrés científic, posant-nos a la pell del protagonistes i fent-nos sentir les glòries i vicissituds que van viure en aquesta aventura genètica que encara continua avui.

Per si això no fos suficient, aquesta ja de per si apassionant història va entrelligada amb relats autobiogràfics de l’autor. I és que el camí vital de Mukherjee, que va créixer a Nova Delhi, està estretament lligat amb la genètica. Tal i com explica en el llibre, la seva vocació mèdica prové d’haver conviscut amb un transtorn esquizofrènic comú a la seva família, transtorn que “misteriosament” s’heretava de generació en generació. Va ser aquesta fascinació tan íntima el que el va empènyer a investigar fins a convertir-se en un dels millors genetistes del món

Així doncs, la perspectiva que adopta Mukherjee en aquest curiós amalgama d’episodis biogràfics i científics que tracten un tema que ens interpel·la a tots -què ens fa humans-  fan d’aquest llibre una excel·lent aposta per aquest estiu.

GEN PORTADA 401x609

2. Moros i Catalans. La història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya, de Dolors Bramon (Angle, 2017)

El darrer llibre de Dolors Bramon (Banyoles, 1943), experta consagrada en filologia semítica i cultura islàmica, ve a tancar l’excel·lent trilogia sobre minories religioses de l’edat mitjana que ens ha ofert Angle Editorial.  Juntament amb Els jueus catalans (de Manuel Forcano) i La invenció dels càtars (Sergi Grau), Moros i catalans vol donar a conèixer l’avui massa oblidada riquesa ètnica i cultural que hi va haver a casa nostra al llarg de l’edat mitjana.

Amb aquest llibre, doncs, Bramon busca oferir un relat viu i ple d’anècdotes sobre la presència dels musulmans a la Catalunya medieval. Amb una prosa amena i de fàcil lectura, l'autora ens proposa un viatge de gairebé vuit segles que resseguirà la petjada que han deixat els sarraïns a casa nostra, des de que van arribar com una exhalació al S.VIII, fins als últims reductes que van conservar la religió islàmica al S.XVII.

La llarga presència d’aquests catalans de religió islàmica -doncs la catalanitat no és patrimoni del catolicisme- al Principat permet a Bramon descobrir-nos un reguitzell d’històries curioses que van des dels seus costums més quotidians fins als seus conflictes amb els cristians. Tot plegat, són testimonis que, com anirem veient al llegir el llibre, han acabat configurant la nostra història.

Si voleu saber l’origen de la diferència entre el català de Lleida i el de Barcelona, què opinaven els musulmans de la higiene cristiana o com van ser assimilats els moriscos a Catalunya, aquest és el vostre llibre per l’estiu.

morosicatalans