Tant si us acabeu d'adonar que vivim en una societat heteropatriarcal, com si voleu aprendre més de teoria feminista, en aquesta llista hi trobareu un recull de llibres feministes que tots hauríem de llegir. Alguns són novetats editorials i altres ja s'han convertit en un llibre de capçalera. Gaudiu-los! 

Vincles ferotges, de Vivian Gornick

Vincles ferotges (L'Altra editorial), escrit per la nord-americana Vivian Gornick, és un dels testimonis més inspiradors sobre els lligams familiars, construït a partir de converses, records i discussions entre Gornick i la seva mare mentre passegen per Nova York. Si en voleu saber més, podeu llegir l'article d'Irene Pujadas 'La conquesta de l'espai' i  l'entrevista de Dàlia R. Bonet.

Vivian Gornick ©Mitchell Bach

La paraula més sexi és sí, de Shaina Joy Machlus

L’Altra Editorial acaba de publicar La paraula més sexi és sí, aquesta guia de consentiment sexual que hauria de ser de lectura obligatòria als instituts. Tant per nois (cis) com per noies. Shaina Joy Machlus ha escrit una fantàstica i didàctica guia informativa sobre educació sexual i contra la cultura de la violació. Es tracta d’un d’aquells llibres que comences a subratllar i no pares.

Caliban i la bruixa, de Silvia Federici

Un altre imprescindible, sobretot si també us interessa la política. Caliban i la bruixa és un viatge enrere en el temps cap a les arrels fundacionals del capitalisme. L’autora reinterpreta la teoria marxiana, recol·locant a la dona en el lloc central de l’anàlisi. Recuperant de l’oblit i resignificant la repressió cap a la figura femenina com a element central per entendre el mecanisme de racionalització capitalista de reproducció social.

Bruixa de dol, de Maria Mercè Marçal

Llibertat, feminisme, vida. Sempre és un bon moment per reivindicar Maria Mercè Marçal. Bruixa de dol és un recull de poemes escrit l'any 1977, quan Marçal tenia vint-i-cinc anys. Una obra d’iniciació escrita per una jove que ja busca una alternativa als estereotips de la feminitat tradicional.

Feminisme de butxaca, de Bel Olid

A Feminisme de butxaca (Angle Editorial), l'escriptora, traductora i professora de llengua Bel Olid s'enfronta a la discriminació cap a les dones exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel·ligent, radical i sorprenent. És una guia imprescindible.

'Feminisme de butxaca' de Bel Olid

La veu i el poder de les dones, de Mary Beard

A l’Odissea, Telèmac censura la seva mare Penèlope i deixa clar que mythos  (referint-se al fet de parlar en públic i amb autoritat) és cosa d’homes. La catedràtica de lletres clàssiques Mary Beard parteix d'aquesta escena per analitzar l’exclusió de les dones de l’esfera pública en les societats occidentals, a l’antiguitat grega i romana i als nostres dies a les dues conferències que aplega La veu i el poder de les dones, editat per Arcàdia. Podeu llegir l'article 'L'incontestable carisma de Mary Beard', d'Anna Punsoda.

M’estimes i em times, de Júlia Bertran

A M'estimes i em times, la Júlia Bertran desmunta el mite de l'amor romàntic a traves de les seves il·lustracions i entrevistes a diferents experts i testimonis com Brigitte Vasallo, María Riot o Teo Pardo. Per conèixer-la una mica més podeu llegir l'entrevista de Joan Safont amb l'autora: Júlia Bertran: "L'amor és la millor campanya publicitària de la història".

'M'estimes i em times' de Júlia Bertran

Teoria King Kong, de Virginie Despentes

Voleu entendre per què lluitem i per què farem vaga? Teoria King Kong (L'Altra editorial) és un dels grans referents del feminisme i de la teoria de gènere, un incisiu assaig en el qual Virginie Despentes comparteix la seva pròpia experiència per parlar-nos sobre la prostitució, la violació, la maternitat i la pornografia, i per contribuir a l'enfonsament dels fonaments patriarcals de la nostra societat. Si en voleu saber més, Dàlia R. Bonet, 'Feminisme i el despertar de King Kong'.

Una habitació pròpia, de Virginia Woolf

 És el típic. El que surt a totes les llistes. Però és imprescindible per aprendre a llegir-nos i escriure'ns com a dones. És imprescindible perquè sense ella, sense la Woolf, possiblement no seríem aquí. Una habitació pròpia, a més de ser un fantàstic assaig, és una de les bases de la teoria feminista.

Altres llibres que hauríem de llegir

Tothom hauria de ser de feminista de Chimamanda Ngozi Adichie, Els homes m'expliquen coses de Rebeca Solnit, Com es fa una noia de Caitlin Moran, Yo también soy una chica lista, de Lucía Litjmaer, Mujeres, raza y clase d’Angela Davis, El género en disputa de Judith Butler.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat