L'escriptor Leonardo Padura (La Habana, 1955) ha guanyat el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. El veredicte del jurat destaca que les seves obres són novel·les escrites "amb els recursos del gènere negre que esdevenen relats existencials, socials i, naturalment, històrics". "De la mateixa manera que vam conèixer la transició espanyola amb Pepe Carvalho i bona part de la història dels EEUU del segle XX amb Harry Conejo Angstrom de John Updike, la millor manera de passejar per la Cuba revolucionària és en companyia del gran Mario Conde", precisa l'acte del jurat. En les edicions anteriors, el guardó ha distingit escriptors com Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq i Arturo Pérez-Reverte

Abans de rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres el 2015 pel conjunt de la seva obra, Padura havia aconseguit ja el reconeixement internacional amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde: 'Pasado perfecto', 'Vientos de cuaresma', 'Máscaras', 'Paisaje de otoño', 'Adiós', 'Hemingway', 'La neblina del ayer' i 'La cola de la serpiente', traduïdes a nombrosos idiomes i mereixedores de premis com el Café Gijón, el Dashiell Hammett, el Premio de las Islas 2000 i el Brigada 21. Després de l’adaptació de les quatre primeres novel·les protagonitzades per Mario Conde a la exitosa sèrie televisiva 'Vientos de La Habana' (Premi Platino), aquest 2018 Padura ha publicat la seva darrera novel·la 'La transparència del tiempo', la seva novel·la més captivadora.  

Padura també és autor també d’altres obres literàries destacades com 'La novela de mi vida', 'Herejes' (Premi de Novel·la Històrica Ciutat de Zaragoza), el llibre de relats 'Aquello estaba deseando ocurrir', la versió novel·lada del guió de 'Regreso a Ítaca', o 'El hombre que amaba a los perros' (Premi de la Crítica a Cuba, premi Francesco Gelmi di Caporiacco, Carbet del Caribe, Prix Initiales i Prix Roger Caillois). Aquesta última destaca per la reconstrucció del relat històric a l’entorn de la figura de Trotski i el seu assassí, Ramón Mercader.  

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la sisena edició. El jurat del premi està compost pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, que fa de president del jurat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat