L’exposició en línia Las Kellys. Lluites de dones a la Barcelona precària, que es pot veure des d'aquest enllaç de la Virreina Centre de la Imatge​ entre el 18 de maig i el 7 d’octubre en línia, convida a entendre la relació entre l’increment de la feminització del treball i la precarietat laboral, que té l’origen en el model laboral del capitalisme espanyol configurat en les dècades dels vuitanta i dels noranta. Comissariada per Las Kellys Barcelona i Pan i Rosas a partir de l’arxiu d’HAMACA, s’hi poden veure les obres Ficciones Anfibias i Tiempo real de María Ruido; Precarias a la Deriva, Blanca sobre Negra de Pedro Ortuño i finalment El Concurso de la Gran Felicidad (esto pasa mucho) d’Estíbaliz Sádaba.

Tiempo Real 'Las Kellys'/ La Virreina ICUB

Tiempo real de María Ruido / Institut de Cultura

 Una exposició on el col·lectiu Las Kellys de Barcelona, les cambreres d'hotel autoorganitades, desafien aquest model laboral que anomenen o pateixen com a externalitzacions i que ha anat rebaixant les condicions laborals i precaritzant el treball i la vida de milions de persones.  

La transformació profunda del treball després de les noves formes d’explotació capitalista no només ha repercutit en la vida quotidiana i en la composició social de la classe treballadora, sinó també en tot un entramat de relacions socials, polítiques i culturals, i ha generat contrastos permanents en les grans ciutats europees. Això mateix  passa a Barcelona, que sembla que estigui dividida en dues meitats. Una, la cosmopolita i resplendent, és la que ofereix cultura, lleure, barris pintorescos per visitar, museus, teatres, música, mar i muntanya. L’altra és la de les dones de la classe treballadora que fan que funcioni tot aquest entramat turístielles són les que reben les remuneracions més baixes per les seves feines, considerades ocupacions de categories elementals.  

Les dones de la classe treballadora han demostrat que es pot trencar amb la fragmentació i l’individualisme, que es poden organitzar per emprendre lluites col·lectives, al costat de tota la classe treballadora, al costat d’altres col·lectius socials. Han de fer vagues, caixes de resistència, comissions de suport, tornar a allò "vell i tradicional", perquè han de lluitar com ho van fer les seves besàvies, per "igual treball, igual salari" i fins i tot perquè les deixin treballar.   

Aquesta exposició vol reflectir aquestes experiències. Perquè el camp de batalla de la lluita de gènere és un terreny de la lluita de classes per recuperar i conquerir, des d’aquí, tant els drets perduts com encara per guanyar de totes les dones.   

El Concurso de la Gran Felicidad 'Las Kellys' / La Virreina ICUB

El Concurso de la Gran Felicidad (esto pasa mucho) d’Estíbaliz Sádaba / Institut de Cultura